De popper opp som paddehatter. Nå er vi kommer opp i 411 frisørsalonger i Bergen kommune. Firehundreogelleve. Det bør bli mange velstelte hoder, det.

— Mange frisører i byen? Det kan du trygt si. En overetablering etter min mening.

Første kunde er ennå ikke kommet til Turid Bruraas Berg. Hun sitter på pauserommet med kaffekoppen og ukebladet. Slår av en prat med hudpleieren i nabosalongen.

Nå er Turid eneste frisør igjen på Erstad Frisørsalong Centrum, sammen med fru Espeland, som jobber to dager i uken. Turid har jobbet i den ærverdige salongen opp marmortrappen i hele 42 år, og lengter innimellom tilbake til dager med liv og røre, femten ansatte og bestillinger i god tid.

Bestilling ut, drop-in inn

— Du vet, det er ingen som bestiller lenger. Har ikke tid. De vil helst levere hodet fra seg om morgenen og hente det igjen nyklippet om ettermiddagen, smiler den trivelige frisøren.

Hun har saktens travle dager. Har kun hatt én ukes ferie på fire år. Folk ringer to timer før de vil klippe seg, eller kommer på direkten og ber om klipp . Men innimellom er det stille, stille i de store lokalene.

Noen deler av salongen blir mindre brukt enn andre. Vasker på rekke og rad, snurrestoler, speil, tørkehetter, modelldukkehoder og lysene slått av.

— Det er rolig her i dag. Festspillåpningen, vet du. Før var det annerledes. Da var det kø fra halv ni om morgenen, så damene fikk rullet opp håret til seremonien i Grieghallen halv ett.

Hundre kroner på Babylon

— En klipp, takk.

Kristian Lokøy setter seg godt til rette i frisørstolen. Kort ved ørene. Babylon frisør er alt i ferd med å fylles opp med kunder, selv om dagen er helt ung.

— Nå begynner sommeren, det er varmt og alle vil klippe seg, sier innehaver Amir Hassan og henter frem kappe og saks. Irakeren klipper hovedsakelig menn.

— Jeg klipper bare damer jeg kjenner. Stusser langt hår og sånn. Man får jo ikke alt for hundre kroner, smiler han.

Herremannen i stolen er fast kunde. Klipper seg sånn annenhver måned.

— Om to måneder er jeg her igjen, sier fyllingsdølen Lokøy.

Amir har drevet frisøren i Vaskerelven siden 1998. Tidligere var han i Jonsvollsgaten.

— Jeg var en av de første som startet med åttikronersklipp. Nå koster det hundre, men det er litt for lite, jeg øker snart prisene til hundreogtredve.

Amir ser ut vinduet og snakker om konservative bergensere.

— De liker ikke nye ting. Etter hvert har de vent seg til denne type salonger, som det kommer flere og flere av. Det rare er at jo flere salonger som kommer til Bergen, jo flere kunder får jeg her.

Skaper nye behov

FOTO: SCANPIX

Siden 1992 har omsetningen i frisørbransjen økt med 70 prosent. År 2000 var det 404 millioner kroner i omsetning i Hordaland, ifølge direktør Harry Bjerkeng i Håndverkbedriftenes Landsforening. I hele Hordaland er det i dag 766 frisørforetak.

— Vi har jobbet hardt med å få hvitvasket mange av salongene, og er veldig fornøyd nå. Man trenger ikke svennebrev for å åpne frisørsalong, og det har vært et problem, sier Bjerkeng.

En av byens nyeste salonger er Nikita Frisør i Strandgaten. Store, oransjegule lokaler, lyse vinduer ut mot gateplan og seks faste frisører i sving.

— Er ikke markedet mettet nå?

— Jeg har tenkt tanken selv, men vi er veldig fornøyde med tilstrømningen hittil, sier daglig leder Christina Huseklepp.

Folk klipper seg oftere enn før, kommer inn og føler seg ustelt dersom de ikke har klippet seg på seks uker. Farging og striping er pop som bare det, også blant menn.

— Vi har nok skapt et behov, sier Christina.

Har du for eksempel hørt om bananstriper?

HÅRKLIPP 100,-: Tidlig morgen, og kø hos Babylon Frisør i Vaskerelven. Kristian Lokøy er fast kunde hos Amir Hassan, og får årets sommerklipp.
Foto: Kristian Jakobsen