Pinnkort er ikke håret blitt, men Olav bedyrer at mengde og lengde er sterkt redusert. Meningen er å unngå unødig oppmerksomhet når han drar til Isfahan i dag for å delta i The International Physics Olympiad. Lange, lyse, tynne bukser har han også skaffet seg, og en hel del nye fysikkunnskaper på kjøpet. Blant annet på den norske finaleuken i Oslo, der de tyve beste gikk på kurs og konkurrerte om plassene i den internasjonale finalen.

— Sammenlignet med fysikk-OL er det norske fysikkpensumet litt lite. Derfor får vi et ekstrakurs for å være bedre rustet til olympiaden, sier 18-åringen fra Nordnes, som reiser sammen med tidligere U. Pihl-elev Øyvind Indrebø og tre andre norske finalister.

Forklaringen på universet

Noe håp om en plass øverst på pallen har han i midlertidig ikke. Oppgavene er beryktet for å være vanskelige.

— Jeg er 100 prosent sikker på at det ikke blir seier. Kina pleier å bli nummer én, og får ofte alle sine fem finalister inn på topp ti. Men det hadde vært gøy å havne i den gruppen som blir rangert, sier Olav.

Han har alltid vært glad i naturfag og talloppgaver. I den norske finalen i matte-OL endte han på 12. plass. Han liker å brette papirfigurer («det bygger på geometri»), og til høsten skal han ta matematikk på UiB, men håper også å studere klassisk gitar.

— Jeg liker abstrakte ting. For meg ligger forklaringen på universet i fysikken.

Et fysisk fellesskap

Han gleder seg til å treffe flere likesinnede og oppleve Iran.

— Det er ikke mange jeg kjenner som er så veldig interessert i fysikk. Derfor er det greit å møte andre som forstår og har lyst til å diskutere det, sier Olav.

Testene tar bare to av de ti dagene fysikk-OL varer. Resten av tiden skal brukes på å bli kjent med hverandre og vertslandet.

— Kanskje det blir litt stress i de timene prøvene varer, men jeg tipper det blir mest ferie. Konkurransen varer jo ti og ikke to dager fordi det å skape et sosialt fellesskap er vel så viktig som å løse oppgavene.

Bjørn Erik Larsen