TOR MARTIN L. NORDAAS

Mange bileiere tar lettvint på alvoret som de små lappene fører med seg. Nå skal lappene være blå, og absolutt siste frist for påklistring var mandag. Da var fristen allerede utsatt en uke, blant annet på grunn av treghet i produksjon og postgang. Drøssevis av biler kjører fremdeles med gule oblater, og i disse dager medfører det øyeblikkelig avskilting av bilen.

Tirsdag gjennomførte politiet, Tollvesenet og Bergen trafikkstasjon en felles aksjon, og klippet 179 bilskilt forskjellige steder i Bergen. 138 av disse ble fjernet på grunn av feil oblatfarge. Resten røk til av andre grunner, for eksempel manglende EU-godkjenning. Disse tallene ligger på normalen. Erfaringsmessig har tre-fire prosent av bileierne ikke gjort opp for seg ved fristens utløp.

— Å kalle dette en aksjon er kanskje å ta hardt i, men vi er opptatt av å vises i trafikken. 179 skilt i løpet av en dag er ganske mye. Jeg synes nok det er en del sløvhet ute og går, sier kontorsjef for grensekontroll, Arne B. Nilsen, i Tollregion Vest-Norge.

Folk oppgir forskjellige grunner til at lappene fremdeles er gule. Det viser seg at de fleste har betalt, men bare glemt å feste de nye oblatene på skiltene. Andre har kastet oblatene i bosset sammen med reklame, og noen lapper har gjemt seg godt på bunnen av håndveskene.

Sinte bilførere

Nå gjøres ingen forskjell på folk. Tirsdag opplevde blant annet en travel småbarnsfamilie og en rullestolbruker å få bilen avskiltet.

— Det hender at folk blir sinte når vi klipper skiltene, og det skjønner jeg godt. Spesielt hvis det er folk som havner mellom to stoler, som altså har betalt avgiften, men ikke klistret på, sier Arne B. Nilsen.

Gebyret for å få skiltene tilbake er på sviende 1.200 kroner.

— Er dette en oppgave du helst skulle vært foruten?

— Nei da, det er en helt grei jobb, men det kan være travelt. Vårt område strekker seg fra Hardangerfjorden til Nordfjord. Men jeg skulle helt klart ønsket å bruke mer ressurser på bekjempelse av narkotika, enn å minne folk på om at klistremerkene må på, sier Arne B. Nilsen.

Hele tiden

I går var Tollvesenet ute i felten og klippet fem skilt. Torsdag var fangsten ti stykker. Hardt arbeidspress med andre oppgaver medfører at enkelte gule lapper forblir urørt, men de fleste tas. En gammel Volvo på Møhlenpris ble skiltløs i går ettermiddag.

— Dette skiltet satt godt fast, men vi ga oss ikke. Stort sett er folk greie når vi møter dem, men av sikkerhetsmessige grunner er vi minimum to personer på disse oppdragene, sier tollinspektør Frode Kvalstad, som i går samarbeidet med Marit Salvesen og Yngvil Johannessen.

— Dette er en prioritert oppgave i tiden fremover, men det roer seg etter hvert. Folk kan ha feil oblat lenge. Vi har faktisk observert noen som fortsatt hadde rødt oblat. Altså over ett års forsinkelse, sier Frode Kvalstad.

TUNGE TAK: Tollinspektør Marit Salvesen måtte bruke makt for å avskilte denne gamle Volvoen, men det gikk til slutt. Skiltet brakk i to, og eieren må nå punge ut med ekstragebyr. GIDSKE STARK (foto)