MAREN NÆSS OLSEN

Det er vår i luften. Ermene kryper oppover, ulljakkene er hengt tilbake i skapet, de bare magene har så vidt begynt å titte frem. Og midt oppå den blå steinen sitter Jone Aareskjold og Tone Wasbakk Melbye i vårsolen og kliner.

— Vi har akkurat kommet tilbake fra sol og 20 grader i Paris, så det var greit med en myk overgang, sier Tone.

I går var det Paris-vær i Bergen, med 14,8 grader klokken halv fire.

Årets varmeste dag

— Dette er årets varmeste dag, og den nest varmeste marsdagen siden 1974, konstaterer meteorologikonsulent Magnus Angelvik ved Meteorologisk institutt.

I fjor ble det målt rekordvarme 15,7 grader i Bergen, men det var så sent som 31. mars.

— Det var jo ni dager senere, og ni dager betyr ganske mye på denne tiden av året. Tidligere enn dette kan ikke våren komme, sier Angelvik.

Det var ikke bare bergenserne som fikk oppleve varmen. I går kom temperaturen godt over ti grader på hele Vestlandet.

— De høye temperaturene skylles varm luft, en god del sol og veldig tynt skydekke, sier Angelvik.

I dag tar godværet en pause, med skyet vær og litt regn og yr, men temperaturene holder seg mellom 7 og 13 dager. Og allerede utover torsdag klarner det opp.

Perfekt påskeslutt

Og påsken kan få en knallavslutning. På fredag og lørdag lover meteorologene fint vær, og høye temperaturer på dagtid. Men nattetid blir det vinterlig.

— Temperatursvingningene kan føre til at rasfaren øker, sier Angelvik.

Han minner om at det fortsatt er snøskredfare i fjellet.

Så er det bare å håpe på at påskesnøen ikke smelter vekk i det varme været. Med 105 centimeter snø på Kvamskogen, og 131 centimeter på Mjølfjell, er det liten fare for det.

VÅRLIG ROMANTIKK: I går ble det målt rekordvarme 14,8 grader i Bergen. Tone Wasbakk Melbye (27) og Jone Aareskjold (25) og nøt været og hverandre på Torgallmenningen.<br/>Foto: MARITA AAREKOL