— Konferansen «Sustainability now» er en miljøkonferanse med litt større perspektiv enn vanlig. Vi snakker om bærekraftighet i videste betydning og det har i seg sosiale og økonomiske aspekter i tillegg til det miljømessige, sier administrerende direktør i Emisoft, Rune Neteland, til Bergens Tidende.

De siste 15 årene har bedriften Emisoft laget miljøregnskap for selskaper som har måttet rapportere til myndighetene, gjerne større oljeselskaper eller flyselskaper.

— De selskapene som er pålagt miljøkrav fra myndighetene er gjerne en kravstyrt bransje, det vil si at de ikke gjør noe før de får krav om det. Det vi ser i dag er at flere og flere bedrifter setter sine egne grenser og krav, mye fordi det kan være lønnsomt i lengden å være miljøbevisst. Dette igjen kan føre til at myndighetene skjerper allerede fastsatte krav, sier Neteland.

Konferansen holdes på Bryggens Museum 30. og 31. oktober og det kommer beslutningstakere fra offentlig og privat sektor, universitetsmiljø og privatpersoner fra inn-og utland.

Foredragsholderne spenner fra tidligere miljøvernminister Børge Brende, via Magnus Christiansen fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Per Løken fra Toyota som skal foredra om selskapets nye grønne profil.

— Miljøbevissthet handler om å gjøre noe nå, hver for oss. Vi trenger ikke vente på nasjonale eller internasjonale pålegg. Vi må kunne se barna våre i øynene, vi behøver ikke vente på barnebarna, sier Rune Neteland.

MILJØ PÅ ALVOR: Administrerende direktør i Emisoft Rune Neteland (til venstre) tar sin egen sak på alvor og innbyr til en annerledes og klimanøytral miljøkonferanse i Bergen neste måned. Gunnar Vetlejord skal være konferansier under samlingen.
Silje Katrine Robinson