• Vi skal tilbringe noen dager på Voss i ferien. Finnes det en gård hvor vi kan overnatte, hvor det er dyr og anledning til fiske?

Slik kan et turistspørsmål lyde. Men hvor finnes svaret?

— Hos oss, på nett, svarer Ole Jonny Trangsrud, daglig leder i Norske Bygdeturisme. Han mener bestemt om at myten om at det er vanskelig - for ikke å si umulig - å finne frem i mylderet av reiselivstilbud i Norge må avlives.

Aktivitetstilbud

Stikkordet er www.nbt-nett.no Dette er søkemotoren til Norsk Bygdeturisme som på kort tid er har rukket å bli et hendig redskap for den som vil orientere seg i jungelen av overnattings- og aktivitetstilbud rundt om i landet.

Verken for enkeltpersoner eller familier bør det lenger være noen heksekunst å finne frem til spennende steder å feriere i hjemlandet. Norsk Bygdeturisme tilbyr et mangfold av steder og aktiviteter, og de er lett tilgjengelig for alle som har tilgang til internett.

Noen raske klikk på tastaturet bekrefter denne påstanden. BT klikker f.eks.på stikkord «fiske», og systemet svarer med å liste opp en rekke gårder og hytteanlegg både i Hordaland og Sogn og Fjordane og andre steder - som tilbyr denne aktiviteten.

— Turist-Norge har mer å by på en hva folk flest tror, og gjennom internett kan hver og en av oss skaffe oss tilgang til alt det særpregede som Turist-Norge kan komme opp med, sier Trangsrud

— Mange vil nok måtte innrømme at norske ferietilbud har vært til dels vanskelig å skaffe seg oversikt over, ikke minst på distriktet. Nessekongementaliteten har vært standhaftig, men med en effektiv søkemotor mener vi bestemt at den gamle tiden er forbi. Med hjelp av toppen tre tastetrykk skal du nå kunne velge og vrake i ferietilbud hvor som helst i landet, sier Trangsrud.

Store muligheter

Mulighetene er store - sett i relasjon til at 1,6 millioner nordmenn over 15 år er daglige nettbrukere. I fjor ble det omsatt for 18 milliarder kroner over nett, og hele 1,7 millioner nordmenn kjøpte ett eller annet over nett.

Den nye søkemotoren til Norsk Bygdeturisme omfatter rundt 250 av medlemsbedriftene som er tilknyttet organisasjonen. Flere kommer til etter hvert, men Trangsrud & co er opptatt av å kvalitetssikre tilbudene slik at useriøse aktører holdes utenfor. Søkemotoren ble etablert i fjor, men det er først nå den er kommet opp i et tilfredsstillende turtall. Nylig passerte den en halv million sidehenvisninger, og i tillegg til opplysninger om enkeltanlegg, stedenes hjemmesider, bookingmuligheter og kartoversikter, går Bygdeturismes planer ut på å supplere med reisebeskrivelser, aktivitetetskalender og trykksakbestilling over nett etter hvert.

MANGE TILBUD: Vil du på ferie på Vestlandet, Sørlandet eller kanskje i Nord-Norge? På Norsk Bygdeturismes nye internettside www.nbt-nett.no det mulig å finne frem i mylderet av reiselivstilbud i Norge. Bildet er av utleiehytter på Sørlandet.<br/> FOTO: AGDER HYTTEFORMIDLING