— DE VAR SÅ FINE ! I barnebursdager pleier ikke vi voksne å pynte oss noe særlig, men de var alltid så flott kledd. Det ble utrolig fascinerende, sier Anne Lise Tollefsen.

Hun snakker om videoen som svigermor fikk spilt inn gamle super 8-filmer på. Klipp fra barndommen til mannen hennes på slutten av 60-tallet. Småbarnsmødre i sin fineste stas. Den gang solen tilsynelatende alltid skinte og hudkremen var i en blå metallboks.

- SELV OM JEG ikke ønsker å lage noe autentisk, fikk jeg så mange inntrykk da jeg fikk se et helt bygdesamfunn kledd opp til fest, forklarer klesdesigneren.

— Hvordan jobber du?

— Jeg setter meg ned med brainstorm-boken min og tegner ned masse ideer, fargevalg og hva som skal bli helheten. Under tankearbeidet, mens jeg lager skisser, er det mye som må sorteres vekk. Men det begynner alltid med en idé om hva jeg har lyst til, hvilken stemning jeg ønsker. Jeg blir svært inspirert av materialene og brenner meg ikke fast i en idé, men lar meg føre videre, forteller Anne Lise Tollefsen.

DET ER TIRSDAG ettermiddag. To dager før hun skal ha visning her i Bergen av klesserien hun har kalt «Living Doll». I atelieret på Nikolaikirkealmenning dukker det stadig opp nye modeller som skal prøve klær.

— Det er et ønske om å lage noe søtt, naivt med en litt enkel silhuett. Men flatene i plaggene er det gjort en del effekter på. Jeg har hovedsakelig brukt ull, brokade, silke og tyll. Kjolene er innsvinget under brystet og med høy cut. Kjolelengden er ofte over kneet, utdyper hun.

På Verftet har Anne Lise et verksted der hun farger inn stoffer og tilbehør. Et ørlite fargefnugg på avveie kan ødelegge så mye at hun ikke lenger tar sjansen på å farge i butikken.

39-ÅRINGEN GJØR ALT SELV. Trasker gatelangs i London på jakt etter de rette glassperlene, metallspennene, knappene og stoffene. Kjøper litt her og litt der. Farger og trykker egne mønster. Lager smykker. Syr.

— I fjor brukte jeg mye tid på å prøve ut nye teknikker og lærte mye av det. Jeg forsøker å dra meg selv videre hele tiden, men vil alltid ha med meg min måte å sette signaturen på et plagg, konstaterer Anne Lise.

For tiden hospiterer hun på Kunsthøgskolen, tekstilutdannelsen der synes Anne Lise er veldig bra. Hver sommer oppdaterer hun seg på den anerkjente designerskolen St. Martins i London.

AT SILJE NERGAARD og Herborg Kråkevik er blant de kjente kundene, kan ingen beskylde beskjedne Anne Lise for å briefe med.

— Det er et bevisst valg. Slik at det ikke blir mer interessant hvem som kjøper klærne mine enn hva jeg holder på med. Det handler om respekt for dem som kjøper plaggene mine. De gangene jeg likevel har stilt opp på den type reportasjer, har det vært fordi artisten i utgangspunktet har vært positiv, sier hun.

Etter at Anne Lise ble mamma til to gutter på fire og syv år, har hun gått over til å jobbe med klær i serier. Å sy lærte hun som tiåring av moren og søsteren hjemme på Dale. Før hun åpnet butikk i Bergen 20 år gammel, hadde hun gått fire år på husflidskole. Senere tok Anne Lise svennebrev i kjole og draktsøm.

En drøm om å bli stor i Paris har hun aldri hatt.

— Jeg er svært fornøyd med å være der jeg er i dag og trives godt i Bergen, sier Anne Lise Tollefsen.