I Oslo øker utgiftene med 125 millioner kroner i år, etter ti år med nedgang. Dette er et hopp på 15 prosent.

På landsbasis går sosialhjelpen opp med 1,2 milliarder kroner i 2010, ifølge anslag fra KS.

– Dette er ingen overraskelse, og regjeringen kan ikke lukke øynene, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Økningen skyldes finanskrisen, Nav-køen og litt høyere sosialsatser. Stor tilstrømning av nye sosialklienter fører også til at utbetalingene fra sosialkontorene vokser raskere enn på 20 år.

Krever hjelp

Sosialråd Sylvi Listhaug (Frp) i Oslo kommune krever at regjeringen gir kommunene kompensasjon for veksten i sosialhjelp. Hun kaller situasjonen ekstraordinær.

– Innbyggerne har lovmessig krav på sosialhjelp, så her er det ikke mulighet for å kutte, sier Listhaug til Aftenposten.

Direktør for myndighetskontakt i KS, Bjørn Gudbjørgsrud, tviler på om alle kommunene vil tåle trykket som nå kommer.

– Situasjonen er bekymringsfull. Det er svært viktig at regjeringen ikke glemmer den kommunale sosialtjenesten når man lager krisepakker, sier han.

Møtes onsdag

Og kommunalministeren har ikke glemt kommunene og problemene de sliter med. Onsdag møter hun KS, og da vil hun ha alle fakta på bordet.

– Temaet er kommuneopplegget for 2010. Da er det viktig at dette temaet er med, sier Kleppa, som vil ha ytterligere dokumentasjon fra KS med bakgrunn for de alvorlige tallene som er lagt fram.

Hva synes du om Kleppas politikk? Si din mening i kommentarfeltet under.

silje holte
REDDER: Kleppa er jenta si, det.ARKIVFOTO: FRED ANTON MAIER