• Alle trenger en klem, mener Elisabeth på Åsane Folkehøgskole. Kanskje fikk du en gratis klem på Lysfesten? Hvis ikke, får du en ny sjanse på lørdag.

Det hele begynte for en uke siden for oss som er elever på Åsane Folkehøgskole. Egentlig begynte det for resten av verden i juni 2004.

En mann som kalte seg ”Juan Mann” (et pseudonym for En Mann) hadde startet å gå rundt med et skilt i hjembyen Sydney, Australia hvor det sto ”Free hugs” (Gratis klemmer). Kampanjen hans gikk rett og slett ut på å gi Tilfeldige Gleder i hverdagen til alle som ville ha.

Etter hvert som han fikk flere klemmer av fremmede (han reiste omkring i hele Australia), hørte historier og ble betydelig populær, dukket det opp en video på nettsiden YouTube hvor alle kunne se og høre hva han gjorde.

Se videoen her

Videoen vakte oppsikt verden over, folk ble inspirert av ham og før man visste ordet av det begynte ”Free hugs” skilt å bli sett både her og der. Juan’s enkle grunn til å gjennomføre dette stuntet sitt var rett og slett at han oppdaget hvor viktig det er for mennesker å få et lite sekunds kjærlighet.

— Vi klemmer for lite!

Da venninnene mine på internatet mitt her på Åsane Folkehøgskole fortalte meg om ”Gratis klem” kampanjen og viste meg videoen, bestemte vi oss for at dette måtte vi gjøre noe med.

Det gikk opp for oss at folk klemmer alt for lite. Ikke bare det, men i hverdagen er vi alt for distanserte fra hverandre. Vi snakker ikke med sidemannen på bussen, unngår å snakke med fremmede på gaten (vi kan jo bli ranet eller lignende) og ikke minst: de fleste av oss blir glade for å få en klem, men det er ikke naturlig å gi det til folk vi ikke kjenner.

Så vi fant fram papp, papir, saks og tusj. Skrev med store bokstaver ”Gratis Klem” og forberedte oss på en klemmedag på Lysfesten.

Klemmen hjelper også klemmeren

For å gjøre en lang historie kort endte jeg opp med over 60 klemmer. Alt fra pensjonister til barnehagebarn, kjærestepar og ordføreren.

Jeg ble spurt flere ganger om jeg skulle gifte meg, om dette var skjult kamera eller om dette var for en eller annen organisasjon. Men det som alle sa da de kom mot meg med åpne armer for å få en klem var at det var noe de trengte.

Da jeg sto der alene med skiltet mitt, slo det meg at klemmene hjalp meg også, rett og slett å få klem av en fremmed hjalp like mye som en klem fra mamma.

Vi er derfor stolte over å ha ført ”Gratis klemmer” videre – fra blant annet Australia, Finland, Kina, Polen og Skottland – til Bergen, og Åsane Folkehøgskole kommer til å regelmessig reise inn til Bergen Sentrum for å gi gratis klemmer.

For er det ikke slik at alle trenger en klem? Det syns vi.

Så på lørdag kommer noen av oss til å være på Torgallmenningen med åpne armer og vente på flere gode klemmer.

Privat