Det fryktelige uværet på Vestlandet har isolert tusenvis av mennesker i Hardanger i dag. Vinden har stått sterkt på, men det er særlig de enorme nedbørsmengdene som har ført til en rekke ras og stengte veier.

Også på Sør— og Østlandet har uvær, kraftig vind og høy vannstand ført til problemer. I agderfylkene har flere tusen vært uten strøm søndag, og i Kristiansand ble 20 containere blåst over ende, skriver aftenposten.no

På Vestlandet var det søndag gått så mange ras at det ikke var mulig å kjøre bil inn til Hardanger. Frilansjournalist Gunn Gravdal Elton anslår at 13.000 mennesker har vært isolert i helgen.

Tok sjansen

Selv reiste hun lørdag til Bergen og fikk problemer da hun i dag, søndag, skulle returnere hjem til Odda. Alle veier var stengt.

— Vi tok en sjanse og prøvde oss likevel. Vi kjørte om Utne, men da vi kom til Måge, i Eikhamrane, hadde det gått et stort ras.

Gode råd var dyre, men Gunn ringte til kjente i Odda som skulle den andre veien og avtalte at de skulle bytte bil.

Gikk over raset

— Dermed endte vi opp med å gå over rasstedet, sier hun.

Hun opplyser at raset var to meter høyt. I tillegg måtte hun og reisefølget gå flere kilometer på hver side av raset, siden veien var sperret på grunn av fare for nye ras.

Hun sier hun ikke hadde noe valg, siden hun måtte hjem til barna hjemme.

Åpne sluser

Den tidligere Aftenposten-journalisten forteller om enorme mengder vann som har kommet fra oven i det siste.

— I Ullensvang kommune kom det 95 mm regn i løpet av én dag. Til sammenligning er det kom det 260 mm regn i Bergen i løpet av hele den foregående måneden, sier Gravdal Elton.

Med vann til mønet

På vei til Bergen lørdag kjørte hun over en fjellovergang ved Kvamskogen og var vitne til hytter som sto med vann opp til mønet.

Veiene inn mot Hardanger er generelt meget utsatt for ras, på grunn av bratte fjellsider og mye løse steinmasser. De store vannmengdene har derfor ført til mange ras. Kraftig vind og store bølger fører dessuten til at mange ferger ikke går som normalt.

Kraftig vind på Sørlandet

I fire og en halv time herjet uværet på Sørlandet søndag før stormen la seg. Operasjonsleder Øystein Vellesen i Agder politidistrikt fikk uværet i fanget da han kom på jobb rett før klokken 16 søndag.

I de kommende, hektiske timene fikk operasjonssentralen nær 60 meldinger om trær som hadde falt over veier og strømledninger, og om knekte lysmaster og andre stolper som også stengte mange veier.

  • Heldigvis ble ingen mennesker skadet. Heller ingen biler ble skadet i det voldsomme uværet. Folk flest hadde nok vett til å holde seg innendørs. Det var ikke mange som tok føttene fatt, men meldingene om nedblåste trær fikk vi jo stort sett av folk som var ute og kjørte, sier Vellesen.

I 20.30-tiden la stormen seg. Da var tiden inne for et tilbakeblikk.

20 containere blåst over ende

I Kristiansand havn hadde 20 containere blitt blåst over ende. I Lillesand hadde takplater blåst av kirken, men uten å ramme noen.

— En familie i bil i Birkenes opplevde å bli innesperret av nedblåste trær både foran og bak bilen på veien ved Engesland. Der reiste kommunens folk dem til unnsetning utstyrt med motorsag, sier operasjonsleder Vellesen.

Han forteller om steder med spesielt mange meldinger om trær over veien, både Birkenes og Froland, og strekningen Tvedestrand-Omli. Det samme gjelder boligstrøk i Kristiansand og Grimstad.