Det bekrefter Hovedredningssentralen for Sør-Norge overforAftenbladet.no.

Rogaland politidistrikt opplyser til bt.no at den ene klatreren kommer fra Rogaland og den andre fra Østlandet.

Frykter det verste

Medlemmer fra Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) var fredag uteved Kjerag for å hente ned sin egen kamerat, som har vært savnet sammen med enannen, erfaren klatrer siden i går.

Ture Bjørgen, leder i RAR, opplyste fredag ettermiddag at de haddevært inne med helikopter og rekognosert, og fryktet ved 17.00-tiden at de to eromkommet.

De to hang i klatretauet cirka 100 meter over toppen av uranedenfor Kjerag-platået. Den ene var selv medlem av RAR.

— Dette er en veldig spesiell situasjon for oss, sier Bjørgen.

— Dette er en venn av oss, en venn av alle i gruppa. Det ser ikke bra ut.

— Når vi drar inn nå, så frykter vi at vi må konstatere at detforferdelige har skjedd.

Verdensklasse

Bjørgen forteller at begge de to klatrerne er svært erfarne.Kameraten til den lokale klatreren er en meget kjent skikkelse i klatremiljøet.

— Begge de to er usedvanlige talenter i verdensklasse, sier han.

De to erfarne fjellklatrerne har vært savnet etter at de ikke komhjem som avtalt torsdag kveld. Hovedredningssentralen har hatt helikopter utepå sondering tidligere i dag, og er nå ute med Sea King-helikopter for andregang. Det er også ute seks personer fra Rogaland alpine redningsgruppe. De skalta seg opp til de to fra ura nedenfor Kjerag.

RAR er en frivillig, ulønnet gruppe som bistår med redning i brattlende på vest-sørvestlandet. RAR består av ca 20 klatrere som, vanligvis sammenmed 330 skvadronen, kan redde klatrere eller andre ut fra bratt terreng.Medlemmene i gruppen er rekruttert fra det lokale klatremiljøet og allemedlemmene har lang og solid klatreerfaring og -kompetanse.

En redningsaksjon involverer mye utstyr, nøye planlegging og mange personerer.Det er verdt å merke seg at redning kan ta lang tid. En redningsaksjon i f.eks.Kjerag kan ta 10-14 timer fra alarmen går til den skadde er brakt ut.