— Vi stiller spørsmål ved prioriteringene ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, sier Ståle Grimen i Fana Røde Kors' fjellredningsgruppe.

Politiet fikk melding om fallskjermulykken ved Bolstadøyri klokken 16.19. Først klokken 18.30 landet Sea King-helikopteret med mannskap fra Rogaland Alpine Fjellredningsgruppe om bord. Ytterligere tre timer tok det før bergenseren i 20-årene kom seg ned fra den smale fjellhyllen, 70 meter over bakken.

Ba om solkrem

— Våre klatrere i Bergen kunne vært på stedet raskere. Dessuten har vi trent i denne fjellveggen tidligere. Jeg har vært der to-tre ganger, og det samme har flere andre i gruppen, sier Grimen.

Fjellveggen ved Nåli har et loddrett fall på 140 meter, og er et yndet mål for basehoppere og fjellklatrere.

I går gikk det galt for den ene av de to basehopperne som stupte ut fra fjellsiden. Skjermen åpnet seg ikke skikkelig, og den ene av hopperne havnet i fjellveggen. Der ble han sittende - utrolig nok uten nevneverdige skader. Kameraten fikk varslet om uhellet, og Hovedredningssentralen (HRS) satte i gang redningsaksjon.

I mellomtiden rappellerte to basehoppere ned til mannen og fikk sikret ham med tau. En av dem var kameraten som varslet om uhellet.

— Han har det etter forholdene bra. Han sitter midt i solsteiken, og ba om solkrem og snus, fortalte Bjørn Magne Bryn, en erfaren basehopper som hadde telefonisk kontakt med mannen.

- Risikerte livet

Ved 21.25-tiden hadde redningsklatrerne klart å fire mannen ned på bakken og i sikkerhet.

Flere klatrere har reagert på at HRS ikke ba om hjelp fra Bergen.

— Mannen ble hengende halvannen time lenger enn nødvendig, noe som førte til at andre risikerte livet for å ta seg ned dit før redningsmannskapene kom, hevder én.

Ståle Grimen i Fana Røde Kors understreker at de ikke vil konkurrere med redningsklatrerne. Men han reagerer på at de ikke engang fikk en telefon.

— Vi kunne i det minste bidratt sammen med klatrerne fra Rogaland, sier han.

Rogaland Alpine Fjellredningsgruppe er en av fem som får støtte direkte fra Justisdepartementet, mens Fana-klatrerne ikke får penger bortsett fra gjennom Røde Kors.

Vakthavende redningsleder Sølve Tanke Hovden ved HRS understreker at redningsklatrerne har spesiell opplæring i å benytte seg av Sea King.

— Det er bare fem alpine redningsgrupper som er trent til å jobbe sammen med Sea King. Dette er en spesiell operasjon med en spesiell prosedyre. Vi kan ikke bruke hvem som helst av sikkerhetshensyn, sier Hovden.

Det er ikke første gang at det går galt for basehoppere ved Nåli. For fire år siden ble en newzealander sittende fast på en fjellhylle 130 meter over bakken. Den gangen kom lokale klatrere raskt til stedet og fikk gjort en del forarbeid.

Basehopperen var i går kveld i god behold, og håndhilste på sine redningsmenn etter å ha kommet trygt ned på bakken. Han ville ikke la seg intervjue av BT.