Norges Handelshøyskole (NHH) klatrer 13 plasser til 34. plass på Financial Times’ rangering over europeiske handelshøyskoler i 2009.

— Vi har en klar strategi om å bli mer internasjonale, og det er nok det som har gitt utslag på denne rangeringen, sier rektor Jan I. Haaland til bt.no.

- Viktig liste

Han mener slike lister er viktig for rekruttering av studenter fra utlandet.

— Dette er den tyngste rangeringen av handelshøyskoler i Europa, og brukes gjerne av både studenter og aktuelle samarbeidspartnere som ikke kjenner oss, sier Haaland.

I 2008 ble NHH rangert som nummer 47, og som nummer 57 i 2007. Handelshøyskolen BI har i år falt 8 plasser på listen, til en 61. plass.

Lønnen trekker ned

Ett av kriteriene for skolerangeringen er lønnen studentene får når de går ut i arbeidslivet.

— Dette området trekker oss nedover på listen. Vi har en ganske flat lønnsstruktur i Norge. I tillegg blir lønningene målt opp mot kostnadsnivået, som er høyt her i landet, sier rektoren.

Svært mange av studentene fra NHH blir værende i Norge når de skal ut i arbeidslivet.

Internasjonale svensker

  • Vi må nok bli flinkere til å motivere studentene til å få seg litt internasjonal arbeidserfaring. Det er for eksempel mange flere svensker som velger en internasjonal karriere, sier han.

De tre siste årene er det HEC Paris, London Business School og Insead som har toppet den prestisjetunge listen. Andre nordiske skoler på listen er Stockholm School of Economics (15. plass), Helsinki School of Economics (18. plass) og Copenhagen Business School (31. plass).