Mokkelbost har så avgjort opplevd oppturer og nedturer i regnbyen. Han har klart mest positivt å si om Bergen og bergensere, selv om han selv ikke klarte å bli bergenser. — Jeg prøvde, ler Mokkelbost. - Men da må man vel en tur innom Haukeland sykehus og la seg operere.

For det er noe spesielt med Bergen og bergensere.

— Oslo har sine kvaliteter i innflytterne. Det bergenske har så mange fasetter. Brann representerer det tydeligste utslaget av patriotismen. Men også buekorpsene, tradisjoner, den fortettede bykjernen, bebyggelsen og en distinkt og sjarmerende dialekt representerer det bergenske.

— Problemet for folk som kommer utenfra, og da særlig Oslo og Trøndelag, er ofte at de ikke bor lenge nok i Bergen til å se at det finnes en god del selvinnsikt og en god del humor forbundet med den bergenske patriotismen.

— Bergensere kan oppfattes som veldig selvhøytidelig og svulstig. Men det er et utslag av en stolthet over byen som få, om andre, i Norge har.

— Jeg er glad i Nordmøre, hvor jeg kommer fra. Men det er ingen som sier «Jeg er ikke fra Norge, jeg er fra Nordmøre». Slikt er det bare bergensere som sier.

17. maifeiringen i Bergen er da også noe helt spesielt, mener Mokkelbost.

— Jeg har feiret 17. mai mange steder i landet og med nordmenn i utlandet, men ingenting kan måle seg med Bergen.

— Nordmenn som kommer uforberedt til 17. mai i Bergen, får gåsehud i positiv forstand.