I går ettermiddag sendte Toll— og avgiftsdirektoratet ut rundskrivet, som gir grønt lys for taxfree ved ankomst på norske flyplasser fra fredag i neste uke. Det betyr at du kan kjøpe kvoten med brennevin, vin, øl, tobakk, parfyme og sjokolade etter at utenlandsflyet har landet. Forutsetningen er at taxfree-butikkene på flyplassene har sørget for å få ny tollagerbevilling innen den tid. Dermed oppheves dagens ordning, der man må kjøpe taxfreekvoten ved avreise fra Norge, eller i utlandet før man ankommer norske flyplasser. I Europa er det kun Island som har den ordningen vi nå får i Norge.

— Vi er klar, sier butikksjef Inger Riisnes i Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikken på Flesland, til Bergens Tidende. Hun regner med at alle papirer vil være i orden til neste fredag. Dermed åpnes dørene for at utenlandspassasjerene som lander, kan gå rett i taxfreebutikken og handle kvoten sin før de plukker opp bagasjen og går gjennom tollen.

Øker 25 prosent

Markeds- og terminalsjefen på Flesland, Alf Sognefest, regner med at taxfreesalget på Flesland vil øke med ca. 25 prosent på grunn av den nye ordningen, som Stortinget formelt vedtok sist fredag. I fjor ble det solgt taxfreevarer for knapt 50 millioner kroner på Flesland. Slår Soknefests prognose til, vil salget øke med et sted mellom 10 og 15 millioner kroner på årsbasis.

— Vi synes det er vanskelig å spå hvor mye mer vi kommer til å selge. Men vi håper jo at mange passasjerer handler taxfree både på utreise og innreise. Vi tror at svært mange gjerne vil kjøpe brennevin og vin ved ankomst, mens man ikke vil få samme utslag ved parfyme og kosmetikk, sier Riisnes.

Taxfree-butikken på Flesland er blant Europas billigste. Prisene kommer ikke til å stige, lover hun.

Sognefest tipper at færre vil kjøpe kvoten sin på vei ut fra Flesland, og heller handle når man kommer tilbake - særlig dersom utenlandsreisen er kortvarig.

Samme regler

Underdirektør Anita Graff i Toll- og avgiftsdirektoratet understreker overfor Bergens Tidende at det er opp til passasjerene selv å dokumentere at de har rett til å kjøpe taxfreevarer etter at flyet har landet. Dessuten legger direktoratet opp til mest mulig like regler for taxfreehandel ved avgang og ankomst.

— Passasjeren må overfor Tollvesenet selv dokumentere at de har vært ute av landet i minst 24 timer. Dessuten må de sørge for å ha de nødvendige dokumentene å vise frem i taxfree-butikken.

Når man handler ved utreise, er det vanlig at passasjeren må vise ombordstigningskortet når de betaler i taxfree-butikken. Ved ankomst har de ikke slike kort lenger.

— Det betyr at reisende som har papirbillett, må ta vare på billettstammen bakerst i billettheftet og vise det frem når varene skal betales. De som reiser billettløst, kan dra kortet med den elektroniske billetten gjennom en leser i kassen. Men det nytter ikke å komme uten noen form for dokumentasjon på at man har reist, sier Graff.

Ny taxfree-butikk

Selv om det bare er halvannen uke fra rundskrivet gikk ut i går, til de nye bevillingene for tollagre må være godkjent, understreker Graff at både de lokale tolldistriktene og direktoratet tar sikte på at alle godkjenninger til taxfree-butikkene skal være klar til 1. juli.

— Vi ser ikke for oss problemer med dette på Flesland. Når det første utenlandsflyet lander tidlig om formiddagen 1. juli, regner vi med å være klare, sier både Riisnes og Sognefest. Butikksjef Riisnes har allerede sørget for ekstra bemanning i butikken med de edle dråper for å sørge for å ha kapasitet til å betjene mange flere kunder på kort tid. Salget vil i første omgang skje fra dagens taxfree-butikk. Men i april neste år, vil en helt ny og større butikk med avgiftsfrie varer stå klar til åpning.