GURO ISTAD

FRED IVAR U. KLEMETSEN (foto)

— Vi ville lage et så proft show som mulig, sier danser og instruktør Gunn Merethe Jakobsen.

19 av de i alt 25 danserne i Irish Dance Company er med på helaftenen i Peer Gynt-salen lørdag og søndag. Elleve numre skal danses i løpet av forestillingen, og koreografen er en ikke ukjent skikkelse innenfor det irske dansemiljøet, Daire Nolan fra Lord of the Dance.

— Det betyr det samme for meg at Nolan koreograferer som det hadde gjort dersom jeg hadde spilt fotball for et ubetydelig lilleputtlag, og David Beckham hadde kommet for å trene oss, sier Gunn Merethe.

— Første gang jeg traff ham fniste jeg i to timer, tilstår hun lattermildt.

Legger listen høyt

Bergen Irish Dance Company har danset siden 2000 nå. Tidligere under navnet Siamsa. Tre ganger i uken møtes de i gymsalen på Christi Krybbe skoler for å trene. Annenhver søndag treffes de også på Bergen Dansesenter.

Alle danserne, utenom én, driver med dansen på hobbybasis. De studerer eller jobber ved siden av. Det er første gang koreografen Nolan jobber med et utenlandsk ikke-profesjonelt dansekompani.

— Dansen er bare en hobby for oss, men vi har lagt listen veldig høyt, forteller instruktøren.

— Dette er ikke en familieforestilling. Vi har ikke laget den for at kun familiene våre skal komme og se på, understreker Gunn Merethe.

Danserne sikter høyere enn som så, og var faktisk nesten utsolgt allerede i begynnelsen av uken.

— Alt er nytt i forestillingen. Vi kunne laget en forestilling selv, men da hadde det blitt oppgulp av det vi har gjort tidligere, mener Gunn Merethe.

— Koreografen har vært her tre helger. Det tar tid å øve det inn for vi er mange.

Største til nå

Danserne i Irish Dance Company er fra ti til førti år gamle. Kun én mann er med i truppen, men han er til gjengjeld også den eneste profesjonelle danseren blant dem.

Forestillingen i Grieghallen lørdag og søndag er det største prosjektet de har gjort til nå. «Inis Ealga» har de kalt forestillingen

— Det er et gammelt ord for Irland, forklarer Gunn Merethe.

Et dikt som forteller om de norske dansernes møte med den irske dansen, åpner showet. Når de siste dansestegene er tatt søndag, og de 19 danserne har fått igjen pusten, er et over ett år langt prosjekt over.

— Det startet i fjor i september. Da var vi med på «Kjempesjansen» på NRK, og vant 43000 kroner. Vi måtte fortelle hva vi skulle bruke pengene til, og da sa vi at vi skulle lage en danseoppsetning i Bergen. Og nå er vi ferdige, konstaterer Gunn Merethe.