TRULS SYNNESTVEDT

For søndag lager venneforeningen Det Lystige Selskab i stand folkefest i Fjellveien, når 125-årsjubiléet for den 4634 meter lange gågaten fra Sandviken til Bellevue skal feires.

— Forhåpentligvis med hele Sandviken og halve Bergen på plass, håper Marton Storstrand, en av de lystige arrangører.

Og de har god grunn til å forvente storinnrykk på fjellsiden søndag. For da Fjellveiens 100-årsjubileum ble feiret i oktober 1979, myldret det i pøsende regnvær frem mer enn 50.000 feststemte bergensere. Det var musikk og skillingsboller rundt hver sving, i en folkefest nesten uten like siden Olav Kyrres dager.

Ble kalt «Drammensveien»

— Denne gangen slår vi ikke fullt så høyt på buekorpstrommen, sier en annen av de lystige, Jan Edgar Kalleklev.

Men han er bare litt beskjeden, for det blir rikelig både med handorgelspell, vakre jubileumstaler og varme vafler å innta under folkevandringen fra Munkebotn til Bellevue.

Hovedarrangementet finner sted klokken 13.00 ved bysten av «Fjellveiens far», skoleinspektør Ole Irgens (død 1906), der hesten vanligvis trenger kvile.

Der skal Terje Bøe lede an og Gamle Bergens Tryggve Fett holde talen for jubilanten og de modne guttene i «Young Boys» musisere i Fjellveiens ånd

Men da har den indre og den ytre krets i Det Lystige Selskab, Vareggs Vel og Sandviksguttenes Forening og mange flere vært i gang i flere timer. De begynner ved Madam Felle-statuen på Sandvikstorget klokken 10.30 og spaserer derfra til Munkebotn og Fjellveien videre via Mon Plaisir klokken 12.00, der det blant annet skal utbringes en lystig skål for dagens hovedgate.

Visste du forresten at den nye veien i fjellsiden på folkemunne ble kalt Drammensveien lenge før den het Fjellveien? Den ble nemlig bygget med overskuddsmidler fra Bergen Brændevinssamlag.

Tok 27 år

Om forhistorien til Fjellveien skriver Jo Gjerstad i sin bok «Gjennom Fjellveien»:

«Det var Bergen Skog- og Træplantningsselskab som egentlig sto bak det hele. Den 27. januar 1879 sendte selskapet inn en søknad til Bergen kommune-bestyrelse om å få legge en vei fra Enkefru Prahls eiendom i Sandviken til Lassens Minde på Kalfaret.»

Utfallet av søknaden kjenner vi. Arbeidet med veien ble påbegynt samme år og i 1906, etter 27 år, kunne man gå hele Fjellveien for første gang.

Søndag tar vi turen igjen!

KLARGJØR: De gjør klar til folkefest. I Fjellveien sør for Fløibanen rensker medlemmene av Det Lystige Selskab opp rundt en gammel innskrift som nylig er kommet for en dag. «1883 117,2 o.h.» står det. Marton Storstrand klipper, mens Ove Monsen holder.<br/>Foto: GIDSKE STARK
100 ÅR: Sånn så det ut i Fjellveien søndag 14. oktober 1979, da veiens 100-årsjubileum ble feiret.<br/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ