— La oss i alle fall enes om at han var født i Bergen. Og at det er verdt å markere ham i år, sier styreleder Lone van Deurs ved Tersløsegaard til Bergens Tidende. Tersløsegaard var Ludvig Holbergs siste tilholdssted, og det var der han døde 28. januar for nøyaktig 250 år siden.

Og selv om det kanskje kan virke rart at man feirer en dødsdag, så er i alle fall Norge og Danmark blitt enige om at fordi det er 250 år siden Nordnesgutten Holberg døde - ja så skal hele 2004 være et Holbergår.

Begynner i Danmark

Og på selve dødsdagen blir det stor norsk/dansk markering i Sorø, der Ludvig Holberg arbeidet ved Sorø Akademi, bare en kjapp ridetur fra hjemmet hans.

— Det er danskene som begynner markeringen av Holbergåret, sier koordinator for markeringen i Bergen, Gamle Bergen-direktør Tryggve Fett, til BT.

Sydvestsjællands Museum, Sorø Akademi og Stiftelsen Tersløsegaard har invitert en rekke norske og danske gjester til Sorø 28. januar, der både bergenske og danske kunstnere vil hylle Holberg under et større minnearrangement. Bergen kommune vil sende sine ypperste til arrangementet, der kulturministeren kanskje også kommer. Samtidig vil den norske ambassaden i København offentliggjøre de dansk/norske planene for jubileumsåret. Og de er både mange og hemmelige.

Skjer mye i Bergen

— Det kommer til å skje mye i Bergen også. Men feiringen er liksom snudd på hodet. Vi begynner markeringen på dødsdagen i Danmark. Og så blir det mer og mer bergensk utover året med spesiell markering på fødselsdagen hans, 3. desember, sier Tryggve Fett til BT.

Og den dagen vil den første Holberg-prisen bli delt ut. Den som regjeringen innstiftet i fjor, som er på hele fem millioner kroner, og som hvert år heretter skal deles ut av Universitetet i Bergen. Prisen hyller på en måte ikke dikteren Holberg, men den minst like betydningsfulle vitenskapsmannen, og skal gå til en som har gjort seg fortjent til en slik gigantpris innen samfunnsvitenskap og humaniora.

Det var utdanningsminister Kristin Clemet som fikk ideen til prisen da hun så at ingen av Nobelprisene dekket dette området.

På DNS

Men allerede 31. januar starter Den Nationale Scene i Bergen Holbergmarkeringen her i byen. Da med stykket om Ludvig Holberg, «Reisefeber», med Frode Rasmussen i alle rollene.

Under Festspillene i år setter så DNS opp «Hovmod står for fall» eller «Don Rondo», som stykket også kalles, av Ludvig Holberg. Og merkelig nok: Stykket har aldri tidligere vært spilt i Ludvig Holbergs fødeby.

— Men det skal nok skje mye mer i løpet av året. Og kanskje kan vi få Holbergklubben til å røre på seg igjen, sier Tryggve Fett til Bergens Tidende.

DANSKE HOLBERG: Den bergenske Holbergstatuen kjenner du. Her er en av de danske, den som står ved Sorø Akademi, og som blir gjenstand for pomp og prakt senere denne måneden.<p/>ARKIV: ARNE NILSEN.
HER LIGGER HOLBERG: Ludvig Holberg vil bli minnet i Sorø i Danmark 28. januar. Dikteren fra Bergen ligger i denne sarkofagen i marmor fra Hop, i Sorø kirke. Det sies at bevaringen av ham er så god at han fortsatt ser ut slik han gjorde da han døde i 1754.<p/>ARKIV: ARNE NILSEN.