ANNE-GRETHE DAHL

Førstkommende søndag er det klart for årets første utendørs miniandakt med påfølgende lystenning langs gjerdet ved stasjonsområdet, og kirkekaffe i Fløirestauranten etterpå.

— Det er syvende året lysene tennes ute på Bergenhus, og femte året for lysene ved Fløibanens øvre stasjon. Med andre ord er det blitt en tradisjon, og jeg håper riktig mange bergensere kjenner sin besøkelsestid og stiller på Fløyen alle fire adventssøndagene, sier en engasjert Svein Nordahl-Pedersen fra Gamlebyen Bergen.

Nysatsing

Tidligere år har de fleste fremmøtte vært forholdsvis eldre mennesker. Derfor har arrangørene i år utvidet adventstilbudet i forkant av andakten, med familie- og barnevennlige arrangementer ved de nye rastehyttene på Fløyen. Førstkommende søndag er dette arrangementet lagt til Vestbu på Fløysletten (ved Fløipilen), søndagen etter ved Regnhytten, tredje søndagen blir det barnemoro ved Bjørnebu - mens det siste arrangementet går av stabelen på lekeplassen ved øvre stasjon.

— Selve andakten begynner klokken kvart over ett hver adventssøndag. Men allerede fra klokken halv tolv blir det altså lek og moro ved rastehyttene. Kanskje kommer nissen også. På denne måten håper vi at enda flere skal finne veien til de koselige adventssøndagene på Fløyen, sier fløibanesjef Trond Amland.

Høytidsstemning

Sammen med sokneprest Jacob Frode Knudsen i Domkirken har han møtt opp på Nordahl-Pedersens kontor på Bryggen. Begge synes adventsstundene på Fløyen er et fint tiltak.

— Det er flott at adventstiden ikke bare er noe som foregår innendørs, men også ute i naturen slik at flest mulig kan delta. Det er veldig positivt. Og når alle de fremmøtte - uansett vær - stemmer i med «Deilig er jorden», blir det virkelig høytidsstemning der oppe på byens tak. Kan anbefales på det varmeste, forteller sokneprest Knudsen.

Medietopper tenner lysene

I år er det byens medietopper som skal være lysetennere. Førstkommende søndag tenner Davy Wathne fra TV2 (stedfortreder for Kåre Valebrokk) lys nummer én, mens domprost Ørnulf Elseth forretter den utendørs minigudstjenesten. Neste søndag er det NRK Hordalands Unni Arnøy som skal tenne lyset, mens sokneprest Otto Odland fra Mariakirken forretter. Tredje søndag i advent tenner BA-redaktør Olav Terje Bergo lys nummer tre, mens prest Gudmund Waaler fra Bergen Domkirkes menighet forretter. Og sist, men ikke minst - fjerde søndag i advent skal BT-redaktør Einar Hålien tenne lyset, og sokneprest Jacob Frode Knudsen forrette.