Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at menn er sterkt overrepresentert i dødsulykker med fritidsbåter.

Les også: Mistet to kamerater

De siste 17 årene har gjennomsnittlig 36 personer mistet livet årlig i slike ulykker. I snitt har 31 av dem vært menn. Toppåret var i 1992, med 54 omkomne.

— Mannfolk bruker båt oftere, og de er oftere på tur alene. De setter garn og fisker. Når de faller over bord fra åpne båter, kommer de seg ikke opp igjen, sier kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Han har inntrykk av at kvinner er langt mer bevisste på sikkerheten.

— Vi jobber særlig med å påvirke kvinner og ungdommer, for vi ser at de fungerer som sikkerhetsagenter overfor menn. Det er mye vanskeligere å nå menn over 25 år, som er mest utsatt, sier Johnsen.

Han påpeker også at raskere båter gjør at ulykkene oftere får fatalt utfall.

— Det er ikke mer enn en halv generasjon siden det var vanlig å tøffe av gårde i så lav fart at du ikke engang knuste pilsen i snoren bak hvis du gikk på land. Med den motorkraften som har blitt vanlig de siste årene, driver mange nå ren risikosport. Det er trangt farvann i den norske skjærgården, og kaldt i vannet det meste av året. Det er det ikke alle som tar hensyn til, sier Johnsen.

OMKOM: Knut Sortland (73) og Sigmund Olrich Sortland (75) fra Bremnes på Bømlo omkom i båtkantringen ved Halleråker i går.
Lena Vermedal