Håkon Nilsen og konen Inger står og tripper. Ingen av dem har lyst til å være i nabolaget lenger enn høyst nødvendig. De er redde for nye ras.

— Jeg vet ikke om vi har lyst til å flytte tilbake hit. Men det bør vi kanskje vurdere en annen dag, sier Inger Nilsen.

De to står ved politisperringene nedenfor husrekken i Fana. De har nettopp vært inne i huset sitt for første gang siden det voldsomme jordraset braste inn i tilværelsen. Med skitne gummistøvler på beina og Håkons klarinetter trygt på ryggen smiler ekteparet forsiktig.

— Vi har vann i kjelleren og en del gjørme på utsiden, men det kunne vært mye verre. Vi tenker på naboene våre hele tiden, sier Inger.

Krever ekspertvurderinger

Ekteparet og de tre barna på 7, 8 og 10 år ble vekket av naboer etter det voldsomme jordraset natt til onsdag. Familien har adresse Hatlestad terrasse 48, som ligger på nedsiden av husrekken som ble truffet. Med hendelsen friskt i minne, forteller Håkon at det vekker sterke reaksjoner å se sjokkbildene fra rasstedet.

— Man blir skjelven og helt på gråten. Vi vil ha skråsikre anbefalinger av eksperter før vi eventuelt vurderer å flytte tilbake, sier han.

I går var Hatlestad terrasse fremdeles helt avsperret. Ekteparet hadde følge av en politimann da de var inne i huset for å hente det mest nødvendige. På den korte tiden var det vanskelig å huske på alt de hadde tenkt å hente. Ungenes gameboy ble liggende igjen, men koffertene er fulle av klær og toalettsaker.

Noen timer senere er både klarinettene og Håkon iført konsertantrekk på plass under oppvarmingen bak scenen i Peer Gynt-Salen. Etter konserten med Ole Edvard Antonsen forteller Håkon at det gikk bedre enn han hadde forventet.

— Tatt i betraktning at jeg ikke har hatt muligheten til å øve de siste dagene, synes jeg det gikk greit, sier han.

Om klarinetter og sko

I tillegg til å være ansatt som klarinettsolist i Bergen Filharmoniske Orkester, spiller 38-årige Håkon i BIT20 Ensemble og arbeider som klarinettlærer ved Griegakademiet. I dag reiser han med BIT20 Ensemble til St. Petersburg og New Nordic Music-festivalen, som er et samarbeidsprosjekt mellom nordiske og russiske musikere, komponister og organisatorer. Under konserten i morgen har Håkon bruk for alle de tre klarinettene han hentet ut fra det evakuerte området.

— Hva jeg hadde gjort hvis de hadde blitt ødelagt i raset er et godt spørsmål. Klarinettene er håndplukket fra Buffet-fabrikken i Paris - de er veldig personlige instrumenter og har en samlet verdi på rundt 80.000 kroner, sier han.

— Klarinetter er som sko. De er best når man har gått dem inn, legger han til.

Håkon gleder seg til å reise, selv om de siste dagene har vært dramatiske og oppladningen ikke ble helt som han hadde tenkt. Som de andre evakuerte, har også familien Nilsen bodd på hotell siden raset.

— Familien er i sikkerhet. Det er det viktigste. Da kan jeg trygt reise, sier han.