Bystyret skal 25. september behandle en sak med den lite spennende tittelen «prinsipper for dannelse/valg av byråd».

Regelendringene som står på trappene vil gjøre det mye lettere for Monica Mæland å overlate byrådsledelsen til sin etterfølger, dersom hun takker ja til en eventuell plass rundt Kongens bord.

I motsetning til Stortinget og Oslo har vi i Bergen en såkalt positiv parlamentarisme (se faktaboks). Det betyr at byrådet aktivt må velges inn av et flertall i bystyret. Det samme bystyret skal også ha sitt å si når byrådet gjennomfører endringer, noe vi har sett flere ganger tidligere:

Ragnhild Stolt-Nielsen (H) måtte velges av bystyret som vikarbyråd for en Harald Victor Hove (H) i permisjon.

Dag Inge Ulstein (KrF) måtte velges av bystyret som erstatter for Lisbeth Iversen (KrF) da hun trakk seg.

Måtte vente

Ulstein måtte vente over én måned før han kunne tiltre som sosialbyråd, nettopp på grunn av typen parlamentarisme som Bergen har. Ulstein rakk nemlig ikke å endre bostedsadresse til Bergen før bystyremøtet i mai.

Med regelendringene kan Mæland selv bestemme hvordan hun vil forme sitt eget byråd, uten innblanding fra bystyret. Det betyr også at hele byrådet ikke må velges på nytt i bystyret, dersom hun velger å tre av for å bli statsråd. Det hele vil gjøres ved at ordføreren tar kontakt med en egnet kandidat til rollen. I Oslo i 2009 var det avtroppende byrådsleder Erling Lae (H) som selv pekte på Stian Berger Røsland (H) som sin etterfølger. Seks dager senere satt Røsland i stolen.

Parlamentarisme «light»

At ting blir enklere for hennes etterfølger, er ikke Monica Mæland enig i.

- Men etter min mening er dette en mer rendyrket form for parlamentarisme. Dette er i tråd med hvordan Norge har praktisert parlamentarismen siden 1884, og Oslo siden 1986. Samtidig må jeg arrestere deg på et punkt, og det er at jeg bereder grunnen for min etterfølger. Jeg sitter ikke på oppsigelse.

Bedre for mindretall

Erlend Horn i Venstre mener det er en viktig, prinsipiell sak de skal behandle.

- Byrådet vil ikke trenge å ha et aktivt tillitsvotum i bystyret, de trenger bare ikke å ha mistillit mot seg.

Han mener dagens regler gjør at bystyret trekkes mot å lage flertallsbyråd. De mindre støttepartiene bindes også mye mer til masten med et slikt regime.

- Man stimulerer ikke til mindretallsbyråd med dagens ordning. Morten Myksvoll (Frp) har engasjert seg for denne systemendringen i lengre tid.

- I dag må bystyret aktivt vise tillit og stemme inn byrådet gjennom votering. Jeg mener bystyret vil stå friere fra byrådet når en ikke har vært med aktivt å etablere byrådet. Spesielt i situasjoner hvor man har et mindretallsbyråd.

Byrådspartiene og Venstre er for endringene som skal gjøres. Ap har ikke bestemt seg ennå.

På tide med et bytte i Bergen? Si din mening.