ÅSMUND EGELAND OG NTB asmund.egeland@bt.no

I alt 5000 politikontroller skal avholdes langs veiene her i landet i sommer. Det opplyste politidirektør Ingelin Killengreen under lanseringen av Senk farten-aksjonen på Helsfyr i Oslo torsdag formiddag. En god del av trafikkontrollene blir holdt på Vestlandet. Mange kontroller på E 16 I Bergen er strekningen E 16 mellom Vågsbotn — Voss spesielt viet oppmerksomhet.

— Trafikkpolitiet og UP vil jevnlig drive overvåking nettopp på denne ulykkesbelastede veistrekningen, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Bergen politidistrikt. Nye motorsykler Politiet i Bergen har fått fire nye politimotorsykler av typen BMW K1200 RS, og enda to nye er på vei. Disse syklene skal settes inn i trafikkovervåkingen i sommer. Målet er å få redusert antall alvorlige trafikkulykker.

I tillegg til de 5000 fartskontrollene på landsbasis, kommer Statens vegvesens øvrige kontroller. 106 døde i fjor I fjor døde 106 mennesker etter trafikkulykker i juni, juli og august. Statens vegvesen, Trygg Trafikk og politiet frykter nå en ny ulykkessommer på norske veier. Statistikken tilsier at 90 mennesker kommer til å miste livet i sommertrafikken.

— Hvis alle holdt fartsgrensene i sommer, brukte bilbelte og ingen kjørte i ruset tilstand kunne vi nesten halvert antall drepte i sommertrafikken, uttaler trafikkdirektør Bjørn Skoglund i Vegdirektoratet i en pressemelding fra Statens vegvesen, Trygg Trafikk og politiet.

Det er i år tredje gang Statens vegvesen, politiet og Trygg Trafikk drar i gang den holdningsskapende kampanjen Senk farten.

NYE POLITIMOTORSYKLER: Politiet i Bergen har fått nye motorsykler, og er klare for storkontroll i sommer. På landsbasis skal politiet holde 5000 kontroller på veiene. (FOTO: POLITIET)