I dag møtte ca. tyve av 43 godkjente vitnestøtter opp i tinghuset for å markere starten på vitnestøtteordningen i Bergen.

Syv av landets 69 domstoler har nå vitnestøtter på plass, og målet er at alle skal ha et slikt tilbud. Den virkelige jobben starter på mandag, da stiller de to første vitnestøttene til innsats fra klokken ni til tre.

Nervøse

– Mange er nervøse for å vitne. Og med stadig mer alvorlige saker, er det kanskje ikke så rart, sa Anne Vedvik til Bergens Tidende i mai. Hun leder vitnestøtteprosjektet i Bergen tinghus.

Vitnestøttene kan møte vitnene på tinghuset, forklare hva som skjer underveis, hvor vitnet skal sitte, hvem aktørene i rettssalen er og hvilke roller de har.

De frivillige går gjennom to-tre dager med kursing og et intervju før de er klare til innsats.

Frivillig

– Først og fremst skal vitnestøttene være medmennesker. For noen kan den beste støtten være å få snakke om vær og vind mens de sitter på gangen og venter, sier Vedvik.

Det er frivillig om man vil ha kontakt med et vitnestøtte.

I Bergen er det Hordaland Røde Kors som har hatt jobben med å rekruttere vitnestøtter. De har sett etter «vanlige, fornuftige mennesker» med empati og kontaktskapende evner.

Hva synes du om ordningen med vitnestøtte? Legg inn dine kommentarer under!

Ørjan Torheim (MMS)