• Vi er overkjørt av hjerteløse politikere, sier Vilde Hamre (16).

I april begynner Statnett å bygge mastene i Eidfjord. Da vil ungdommer i Hardanger aksjonere. Flere SV-politikere er villige til å lenke seg fast sammen med dem.

— Taket har rast i hodet på oss. Vi er overkjørt av hjerteløse politikere, sier tiendeklassingen Vilde Hamre, den nye lederen i Hardanger ungdomsråd.

I går planla ungdommene en sørgedemonstrasjon etter at regjeringen offentliggjorde vedtak om å bygge kraftlinje i luftspenn gjennom bygden.

  • Men vi gir oss ikke ennå. Vi blir med på det som Bevar Hardanger måtte ta initiativ til, også sivil ulydighet, når mastebyggingen kommer i gang, sier Hamre.

4200 ville demonstrere

Bevar Hardanger satt i krisemøter i går kveld, etter at regjeringens hastig innkalte pressekonferanse kom som en overraskelse på dem.

— Det er for tidlig å si noe om hvilke aksjonsformer vi vil benytte oss av. Men vi kommer ikke til å gi opp. At regjeringen sier den nå har tatt et endelig vedtak, forandrer ikke på vår motstand, sier daglig leder Audun Klyve Guldbrandsen i Bevar Hardanger.

Organisasjonen har 4200 navn og e-postadresser på en liste over folk som i sommer og høst sa seg villig til å aksjonere mot anleggsarbeidet. Nå vil disse bli kontaktet, for å få oversikt over hvor mange som fortsatt er interessert.

  • Jeg tror engasjementet fortsatt finnes der. Men i hvilken form det vil komme til uttrykk, er vanskelig å si, sier Klyve Guldbrandsen.

- En ny Alta-sak

Blant dem som fortsatt sier seg villige til å bruke sivil ulydighet for å markere sin motstand mot regjeringens vedtak, finner vi flere politikere fra regjeringspartiet SV.

— Dersom hardingene og miljøbevegelsen tar initiativ til aksjoner der vi lenker oss fast foran anleggsmaskinene, vil jeg og flere andre SV-ere stille opp. Har man sagt A, får man si B, sier Oddny Miljeteig, SVs gruppeleder i Bergen bystyre.

Hun kaller regjeringsvedtaket om master en «politisk skandale», og sier at det bare finnes en parallell i norsk historie: Alta-saken i 1980. Den gang ble det harde slag mellom demonstranter og politi.

  • Oljelobbyen og småkraftlobbyen har vunnet frem i Ap og Sp. Vi har opplevd et råkjør fra regjeringen som jeg tror vil vekke det folkelige engasjementet fra dvalen den har vært i, sier Miljeteig.

Bystyrekollega Simen Willgohs deltok i protestene på Kvamskogen i høst. Han lenker seg gjerne fast på nytt.

  • Ja, denne saken er så feilbehandlet at jeg ikke ser noe problem med det. Mitt partimedlemskap er langt viktigere enn min lojalitet til regjeringen, sier han.

- Helvetes regjering

Også i Stortinget kan det bli aksjonister på benkeradene.

  • Jeg har ikke bestemt hva jeg vil gjøre, men jeg har generelt ingen moralske skrupler mot å bruke sivil ulydighet. Enkelte saker er så viktige at man er villig til å bryte loven, sier Gina Barstad, stortingsrepresentant for SV fra Hordaland.
  • Vil du bruke sivil ulydighet mot din egen regjering?
  • For å si det sånn: Jeg synes ikke beslutningen blir noe riktigere fordi den er tatt av en rød-grønn regjering.

Fylkestingsrepresentant og harding Kjartan Haugsnes er en av dem som er aller sintest. Han vil ha SV ut av regjering.

  • Mål nummer én må være å få vekk Jens Stoltenberg som statsminister og SV ut av den helvetes regjeringen, sier Haugsnes.

Han vil gjerne aksjonere mot mastene, men tror regjeringen har lykkes med sin utmattelsestaktikk.

  • Nå har de brukt så lang tid på rapportene at piffen har gått litt ut av den folkelige motstanden, sier han.

Slaget kan stå i april

Dersom det blir aksjoner, vil slaget trolig stå i Eidfjord i løpet av april eller tidlig i mai.

Prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett bekrefter at de er klare til å fortsetter byggingen av kraftlinjen på kort varsel.

  • Nå er det vinteropphold, men så snart snøen går kan vi starte opp igjen arbeidet. Vi har en avtale med et kroatisk selskap, og kan kjapt få mannskap og utstyr på plass, sier Bygdås.

Delta i diskusjonen her!