GUNNAR O. NORBY

En defekt heis og streik blant montørene har gjort beboerne i serviceboligene på Dreggsallmenningen isolert i leilighetene sine siden fredag. I går kom endelig montørene.

— Det er herlig, tryggheten er tilbake, strålte Olga Knudtzon da BT var på besøk i går ettermiddag.

Siden fredag har hun pent måttet holde seg i sjette etasje i Øvre Dreggsallmenningen 2-4. Hun klarer seg selv, men har vondt for å gå, og trapper er helt umulig.

Da blir dagene lange når man er vant til å møte naboene fra de andre etasjene nede i «Dreggestuen» i første etasje.

Liv og helse

Først på mandag søkte Schindler Stahl Heis, firmaet som vedlikeholder heisene, om dispensasjon fra heismontørstreiken. Søknaden ble avslått av heisfirmaenes egen organisasjon.

— Det må dreie seg om fare for liv og helse. Vi har en ordning som gir sykehjem og sykehus automatisk dispensasjon, men ikke eldrehjem og omsorgsboliger der folk som regel klarer seg selv. Da må det dokumenteres særskilte behov, forteller Ragnar Guttormsen, forhandler i Tekniske entreprenørers landsforening (Telfo).

Først mandag kveld sendte Schindler Stahl Heis inn en legeerklæring som overbeviste om at det sto om liv og helse for en av beboerne.

Montørene kommer!

I mellomtiden hadde bergenske heismontører fått nok av medieoppslagene rundt saken. Klokken 9 tirsdag morgen møtte de opp og begynte å reparere heisen på forbundets regning.

En time senere hadde imidlertid søknaden gått gjennom, først hos Telfo, og så hos montørenes eget EL & IT Forbundet. Dermed kunne montørene stemple inn som nesten vanlige arbeidstakere. I løpet av noen timer var heisen tilbake i drift og tryggheten tilbake i bygget.

- Meningsløst

— Jeg har faktisk ikke vært nede siden onsdag, jeg, sier Solveig Kristiansen. Hun bruker rullestol, og måtte i så fall ha blitt båret ned. Bortsett fra hjemmehjelpen har hun ikke møtt stort andre enn BT siden de siste dagene.

Hun er heldig som har hjemmehjelp. Mange av de andre beboerne er dårlige til bens, men må klare alt selv - og det gjør de, bare heisen virker.

Olga og Solveig mener det er meningsløst at noen er i tvil om at det står om liv og helse for seg og naboene.

Nå gleder til seg bare til å treffe de andre i «Dreggestuen» igjen.

— Vi må ned og le og prate litt, da går dagene mye fortere, smiler Olga, på en prøvetur med BT tirsdag ettermiddag.

— Vi skal ikke like godt ta oss en liten svipptur ut på Bryggen? sier vi på vei ned.

— Det hadde vært gøy, der har jeg ikke vært på lenge, svarer Olga, som bor et steinkast unna.

Vi lar det likevel bli med tanken, siden det både tordner og hagler utenfor døren.

— Helt ut kommer jeg meg sjelden, men heisen er viktig for at jeg skal føle meg trygg. Dessuten skal jeg i middagsbesøk fredag, og det hadde vært fryktelig kjedelig om heisen fortsatt sto da, slår Olga Knudtzon fast.

ENDELIG: Tirsdag kveld fikk Olga Knudtzon (83) og Solveig Kristiansen (83) (i rullestol) litt sårt tiltrengt bevegelsesfrihet tilbake.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG
I STREIK: Med dispensasjonen i orden kunne heismontør Tore Polden endelig reparere heisen i Øvre Dreggsallmenningen 2-4 i går.<br/>Foto: GIDSKE STARK