Jekten la fra kai i Steinkjer 4. oktober. I går kom båten til Bergen. Toktets mål er Stavanger, der miljøkonferansen «Synergi 21» skal arrangeres fra 17.— 19. oktober.

- Dødskult

— Det er dødskult å være med på en båt, sier Kaja Jensen Rate fra Stavanger til Bergens Tidende. Sammen med elever fra Voss og Bergen ser hun frem til fire døgn på sjøen.

Toktet med verdens eldste seilende jekt skal skape blest om konferansen. Men det er også en annen grunn til at ungdommer tar seg fri fra skolen for å være med. De skal arbeide i sitt eget, flytende visjonsverksted.

— Miljødepartementet har nå en konkurranse på de videregående skolene som heter «Visjoner om et bærekraftig Norge 2032.» Elevene skriver om hvordan de håper Norge ser ut i 2032.

Vinneren får være med på FNs verdenskonferanse for bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002, sier informasjonsrådgiver Ingun Larsen i Miljøverndepartementet.

Elevene om bord i jekten skal også skrive ned sine visjoner. Når de kommer til Stavanger, skal de få møte kronprinsparet. Alle visjonene som ungdommene har tenkt ut skal legges i en symbolsk skattkiste som kronprinsparet får overrakt.

PÅ MILJØREISE: På vei fra Bergen til Stavanger skal «Pauline» også innom Hardanger. I løpet av de fire dagene toktet varer skal Thomas Svendsen (16) fra Stavanger og Erik Natvig (18) fra Bergen arbeide med sine miljøvisjoner.
Foto: Arne Nilsen