— Jeg er spent. Jeg kom søndag, og alt er nytt. Har ikke peiling på hvor noe er, sier Hanne Knatten (20), fersk student fra Sandnes.

Grieghallen fylles opp av tusenvis av studenter som skal på den offisielle åpningen av studieåret ved universitetet. Noen har en klam hånd å holde i. Andre går alene, litt flakkende i blikket, og prøver å orientere seg i et virvar av stands.

Her er Studentpresten, Hulen, Universitetets innebandylag, studentbokhandelen, Det Norske Misjonsselskap og Attac, på plass for å kapre nye studenter. Og hjelpere fra universitetet i knalloransje T-skjorter, som kan svare på alt.

Kjenner ingen

Hanne Knatten kjenner ikke en sjel. Men er ikke bekymret, sier hun.

— Hadde jeg vært 18 år og fersk fra gymnaset, hadde det nok vært verre. Men jeg har bodd og jobbet to år i Spania, og er vant med å klare meg selv, sier hun.

Hanne skal først ta forberedende prøver, etter jul er det spansk og latinamerikastudier.

Studenten fra Sandnes har funnet seg leilighet i Arna. Kjempesentralt, mener hun, bare åtte minutter med tog fra Bergen. Uvitende om at for mange studenter er alt med mer enn 15 minutts gangavstand fra Torgallmenningen usentralt.

- Beste studentbyen

— Oslo var for stort, for dyrt og for nærme. Og så skal visst Bergen være den beste studentbyen, sier Sven Erik Windt fra Halden.

Han begynner på sosiologi grunnfag, men har også tenkt å bruke litt kveldstid på utestedene Det Akademiske Kvarter og Hulen.

— Jeg håper jeg også får tid til å spille litt fotball. Kanskje begynner jeg på innebandy også, sier Sven Erik.

På vei opp trappen til konsertsalen og åpningsseremonien skriver han seg på en liste der Det Akademiske Kvarter søker etter folk som vil jobbe.

Lørdag kom han og kjæresten til by'n. I går var de to på rusletur i sentrum og på Høyden, med kart, og fant ut hvor lesesaler og forelesninger er. Det kan være greit å ha litt oversikt når alvoret starter.

Rotet seg bort

— Jeg var veldig nervøs den første dagen som student. Klarte å rote meg bort og kom for seint til informasjonsmøtet. Husker jeg tenkte: Jeg slutter, sier fadderkoordinator Marianne Huse.

Men det ordnet seg etter hvert, og nå er hun sjef for 400 faddere, erfarne studenter, som står klare til å ta seg av de ferske studentene. I løpet av denne uken tilbyr de rundt 180 arrangementer som skal sveise nye og gamle, norske og utenlandske studenter sammen.

— Benytt dere av den fenomenale studentbyen Bergen. Husk at det sosiale også er viktig, ikke bare det faglige, oppfordrer rektor Kirsti Koch Christensen fra talerstolen i Grieghallen.

Det er stappfullt i salen, og hundrevis av studenter må følge åpningsseremonien fra gulvplass i foajeen.

- Trenger drahjelp

Flere bruker tiden til å lese nyttig og mindre nyttig informasjon de har fått opp i nevene, livredde for å gå glipp av noe viktig den første dagen. Andre får med seg rektors bekymring for hvordan det skal gå med Kvalitetsreformen.

Tettere oppfølging av hver enkelt student, forelesninger i mye mindre grupper og lenger studieår koster, sier rektor.

— Det lar seg ikke gjennomføre med det personalet vi har i dag. Standardsvaret er at det meste kan ordnes med effektivisering. Men vi trenger drahjelp for å gjennomføre reformen. Hvis ikke, ender den som en av mange reformer. Ikke som et hopp, men som et tilløp, uten antydning til svev etterpå, sier rektor.

- Det går fint

Men utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet har ingen feit sjekk å komme med når det er hennes tur til å tale. Ministeren snakker om da hun selv begynte studentlivet i Bergen, for 26 år siden. En skremmende dag, men også starten på en av de rikeste periodene i livet hennes, sier hun.

Dag én som student har ikke skremt Hanne Knatten. Etter åpningsseremonien skal hun på informasjonsmøte for ex.phil. og forprøvene. Så skal hun til by'n for å orientere seg litt.

— Jeg blir fort kjent med folk, og er motivert for å studere etter to år med jobb. Jeg tror det går fint, sier hun.

fakta/studentene kommer

  • Rundt 25.000 studenter kommer denne uken til Bergen for å studere ved universitetet og de ulike høgskolene.
  • Studentene utgjør nesten ti prosent av innbyggerne i Bergen kommune.
  • Universitetet i Bergen har flest studenter, med ca. 17.000. 4500 er helt ferske. Rundt 5000 studerer ved Høgskolen i Bergen, mens NHH har nesten 3000 studenter. I tillegg studerer flere hundre ved andre høgskoler.
- GÅR BRA: De er nettopp kommet til byen og har aldri studert før. - Men det går fint, tror Hanne Knaten (20) fra Sandnes og Sven Erik Windt (20) fra Halden.
FOTO: JAN M. LILLEBØ