Til nå har salget av denne type ferdigblandete leskedrikker kun funnet sted på Vinmonopolet. Men EFTA-domstolen har slått fast at forbudet mot salg av såkalt rusbrus og svakvin i dagligvareforretninger strider mot konkurransereglene i EØS-området. Dermed har norske myndigheter blitt tvunget til å endre lovgivningen, og vips, når sjappene åpner torsdag morgen, er det fritt frem.

— Ikke verre enn ølsalg

— Bare bra! Nå slipper vi å gå på polet, smiler Lillian Frøystein (18) fra Drotningsvik og Kine Knutsen (19), på besøk fra Oslo.

For jentene har stor sans for rusbrusen.

— Spesielt Smirnoff Ice er god på smak, sier jentene, som begge er utstyrt med hver sin polpose når vi treffer dem på Bergen Storsenter.

— Det er samme alkoholprosent, så jeg skjønner ikke hvorfor dette skulle være verre å selge enn øl, sier Kine.

Ikke minst har rusbrus blitt veldig populær blant jenter. Men at rusbrusens lettdrikkelighet skulle gjøre det mer attraktivt for unge å debutere tidlig i alkoholens verden, tviler de på.

— De som er nysgjerrig på alkohol drikker uansett, sier jentene.

Som denne gang måtte forlate polet på Bergen Storsenter uten rusbrus.

Det var nemlig utsolgt.

- Unødvendig

Butikksjef Knut Fosse på Spar-butikken i NKP-gården synes det er helt unødvendig å få rusbrus inn i butikkene.

— Jeg tror at terskelen for å begynne å drikke nå vil bli lavere. Det smaker godt, og det som ikke smaker alkohol glir lettere ned. Da er det ikke spesielt usannsynlig at debuten blir fremskyndet, sier Fosse.

Rusbrusen som har over 4.75 % alkoholvolum vil fremdeles bli solgt på Vinmonopolet. Det er imidlertid grunn til å tro at spritprodusenter som Smirnoff og Bacardi vil lansere versjoner av sine rusbrus-typer med mindre alkoholinnhold, for å komme seg inn på butikkmarkedet.

Tar av ølsalget

— Det er vanskelig å vite i hvilket volum disse produktene kommer til å selge, sier produktsjef Lisbeth Hope Frugård i Hansa.

Foreløpig skal Hansa kun ha cider inn i butikkene, men Hope Frugård regner med en betydelig økning i cidersalget etter nyttår.

— Men det blir vel en del kannibalisering i forhold til ølsalget. For rusbrus er helt klart en konkurrent til øl, sier hun.

Frykter misbruk

Holdningskampanjen Alkokutt frykter at fulle 13-14 åringer ikke blir noe sjeldent syn når butikkene i dag åpner for salg av rusbrus.

— Fra Danmark, England og Spania har vi erfaringer for at unger helt ned i 9-10 års alderen har drukket seg fulle på rusbrus, sier daglig leder Trine Stensen Lunde i Alkokutt til NTB.

Hun frykter at ungdomskulturen vil tiltrekkes av rusbrus, og at grunnlaget for dårlige alkoholvaner kan bli lagt tidlig i store ungdomsgrupper når produktet fra torsdag blir lettere å få tak i enn tidligere.

- INGEN FARE: Kine Knutsen (19) og Lillian Frøystein (18) ønsker rusbrusen velkommen i dagligvarebutikkene. Men venninnene tror ikke dette vil føre til tidligere alkoholdebut for ungdom. - De som er nysgjerrig på alkohol drikker uansett, sier jentene.<p/>Foto: HELGE SUNDE