Marsvinet Frøya, hunden Nicola og mange andre kjæledyr kan nå skryte av egne hjemmesider, skapt av unge eiere på IT-kurs i Solheimsviken. Også tigre, Hummer-biler, 50 Cent og den japanske tegneserien Dragonball har fått nye nettsteder ved hjelp av de ferske dataekspertene i alderen 9 til 14.

— Jeg har lært masse. Det er gøy å lære mer om noe jeg driver på med som hobby, sier Matias Austrheim (13) og demonstrer et trylletriks som får oppgavelinjen til å flytte seg nesten magisk rundt omkring på skjermen.

Matias er sjef for hjemmesiden om tolling retrieveren Baltus, og har funnet frem massevis av bilder av kjæledyret sitt som snart skal legges ut på nett. Her er Baltus som liten, Baltus i snøen og Baltus med Matias' solbriller.

— Han er så søt og grei at jeg hadde lyst til å lage hjemmeside om ham, sier Matias.

Hull i datakunnskapene

— Vi lærer dem å bli trygg på datamaskiner. Meningen er at de unge skal bli klar over nytten i en pc, slik at det ikke bare blir spilling. Vi forsøker også å rette kurset inn mot skolen og mer seriøs databruk, sier kursleder Egil Arnesen.

Dermed underviser han de unge IT-brukerne i grunnbegreper i Windows, tekstbehandling, regneark og hjemmesider. Hvordan man finner informasjon om for eksempel tolling retrievere og hamstre på internett, får de også lære.

— Barn i dag kan mye om spill, men de har likevel mange hull i kunnskapene som vi forsøker å tette. For eksempel er hvordan man skifter skrifttype eller -størrelse i et tekstbehandlingsdokument ukjent for mange, forteller kurslederen.

Men moro skal det selvfølgelig også være. Det er jo tross alt sommerferie fremdeles. Derfor synger Ravi og The Monroes IT-kurs-hiten «Tsjeriåu» hver gang elevene øver seg på touchmetoden, og kurslederne fôrer Karius og Baktus med snop iblant.

Helst dataskole hele tiden

Og litt spilling er det også satt av tid til.

— Dustegeiter! Jeg kommer ikke forbi! sier Eirik Bech (11½), som forsøker å forsere en spesielt vanskelig fjelltopp i et sharewarespill.

Lillesøster Malin Bech (9) synes det er nesten som friminutt når de får lov til å spille. Hun liker spesielt marsvinspillet, som passer godt til hjemmesiden hennes om nettopp marsvin.

Å gå på skole i ferien når de egentlig har fri, er ikke noe problem for IT-elevene.

— Hvis jeg kunne velge, ville jeg heller hatt dataskole enn vanlig skole hele tiden, smiler Matias.

<b>KREATIVE DATAELEVER: </b>Julia Loginova (13), Matias Austrheim (13, foran) og Eirik Beck (11) er blant de femten elevene som denne uken har lært å lage egne hjemmesider, å skrive uten å se for mye på tastaturet og "mye annet gøy" på IT-kurs hos Egroup og Visma Ajourit. Litt spilling har det også blitt tid til, for også på dataskole trenger man pauser iblant.<br/>FOTO: MARITA AAREKOL