• Det er godt at familien vil at vi skal spille, men det blir tøft, sier Viggo Bjørge. I dag skal Helen Hjartåkers venner fra Eikanger Bjørsvik spille i begravelsen til den unge moren som døde etter raset på Hatlestad terrasse.

— Det blir ikke noe kjekt, og jeg både gleder og gruer meg. Vi har vært så mye sammen, og musikken er en veldig følelsesmessig greie, sier Frode Rydland.

I mange år har han sittet ved siden av Helen Hjartåker i Eikanger Bjørsvik. I dag skal han være solist på Eb-kornett i begravelsen, på «On with the motley», et stykke Hjartåker selv spilte solist på da hun var yngre.

Hadde vært venner i et tiår

Fredag skulle Hjartåker ha kommet tilbake til korpset etter at hun fikk et barn tidlig på sommeren. Nå må vennene isteden ta farvel med den populær trebarnsmoren.

— Hun var en jente som satt spor etter seg, og hun gjorde alltid sitt ypperste, forteller Viggo Bjørge.

Han er en av de mange som har kjent Helen Hjartåker siden hun begynte i Eikanger Bjørsvik i 1994, bare 16 år gammel.

— Vi er mange som har holdt på lenge og er en veldig sammensveiset gjeng. Helen hadde utmerket seg tidlig i skolekorpset, og var veldig ung når hun begynte. Men hun har ikke bare markert seg her, Helen vil bli savnet i hele korps-Norge, sier han.

- Har ikke skjønt det ennå

— Når Helen satte seg noe fore, så gjennomførte hun det. Og det smittet over på andre. Det var kjekt å ha en så positiv person blant oss, sier Rydland.

På veggen i lokalene på Knarvik henger fortsatt koppen hennes, og det står blomster i øvingslokalet. Hilsninger har strømmet inn fra både inn- og utland, mange kjente godt til den dyktige musikeren.

— Tidligere i år, under NM i Grieghallen, vant hun solistprisen. Hun hadde bare fire uker til å øve, men hun sa alltid ja når noen spurte henne om noe, forteller Bjørge.

Hele Eikanger Bjørsvik har tatt dagen fri for å kunne spille i begravelsen.

— Jeg tror ikke alle har skjønt det ennå. Vi var samlet for å øve hele forrige uke, og det var godt å være sammen da vi fikk vite om det som hadde skjedd. Og søndagen, da hun døde, hadde vi en minnestund. Men det blir tøft i dag, da er det liksom definitivt over, sier han.

TAR FARVEL MED MUSIKK: - Vi føler at det er dette vi kan gjøre for Helen nå, sier Viggo Bjørge. FOTO: EIRIK BREKKE