Store penger og søken etter spenning lokker nordmenn til krigsområder.

— Det desidert største og mest givende jeg har vært med på, var å trene irakere og kurdere som i dag utgjør livvaktstyrken til regjeringen i Irak, sier Birger Karlsen.

Bagdad på Møhlenpris

Karlsen er mannen bak Northern Light Protection Agency, et av de mange nye selskapene som baserer seg på operasjoner i høyrisikosoner.

På det nyåpnede kontoret hans på Møhlenpris henger det kart over Bagdad på veggen. I hyllene ligger det skuddsikre vester, brosjyrer, hjelmer og walkietalkier.

For å holde hjulene i gang, jobber Karlsen og hans seks deltidsansatte som dørvakter, planlegger sikkerhetsopplegg for konserter og følger personer som er utsatt for trusler og vold, til retten.

— Jeg vil ikke stå frem og si at jeg er den beste i bransjen. Jeg er veldig stolt over det jeg var med på i Irak, men det er bare et steg på veien. Det er vanskelig å komme seg opp og frem i denne bransjen, med mindre man er en bajas som ikke tar hensyn til sikkerheten, sier han.

Karlsen har ingen annen militær bakgrunn enn førstegangstjenesten. Siden har han jobbet med sikkerhet, og i 2002 deltok han på livvaktkurs i England.

De ansatte i firmaet er stort sett rekruttert fra vekterbransjen.

«Vill vest»

Eksakte tall for bransjen finnes ikke, men ifølge oberstløytnant Terje Torsteinson ved Forsvarets stabsskole har Irak-krigen skapt et enormt marked for selskaper som tilbyr livvakter, VIP-tjenester eller annet vakthold.

Torsteinson kaller dem «leiesoldater».

— Dette er et begrep vi tidligere forbandt med diktatoriske systemer i Midtøsten. Etter krigen i Irak har det vært opp mot 20.000 slike leiesoldater i landet, sier han.

Torsteinson har jobbet med å kartlegge hvilke rettigheter sivile nordmenn har når de ankommer Irak.

— Jeg ble litt skremt, for disse personene som jobber på kontrakt, drar til et sted hvor det er «vill vest»-tilstander. De er underlagt irakisk lov, noe som betyr at hvis de kommer opp i en straffesak, risikerer de dødsstraff, sier han.

- Havner i kamper

I Hordaland finnes det flere vaktselskaper som søker kunder i konfliktområder. Bergensfirmaet Total Protection Service Norway skriver på sine nettsider at de har gjennomført sikkerhetsoppdrag i Irak. Dette firmaet skal ikke lenger være aktivt.

Vikingshield Protection på Fitjar er et av de nye firmaene på markedet. Eieren forteller til Bergens Tidende at han i fremtiden håper å tilby personbeskyttelse i utlandet.

— Men vi tar klar avstand fra kontrakter som innebærer private militære sikkerhetsoppdrag, sier Fitjar-mannen, som hevder at han selv har fått tilbud om å reise til Irak på et slikt oppdrag.

Den største aktøren i Norge har i mange år vært Omega Group. Denne gruppen driver blant annet treninger hvor de låner ut våpen og ammunisjon. I spissen står den tidligere torpedoen og leiesoldaten Espen Lie.

I fjor sommer hevdet Lie at Omega Group hadde 15 nordmenn i Irak, og at ytterligere 11 jobbet for liknende firmaer. Flere av dem skal ha vært involvert i kamper.

— Alle har bakgrunn fra det norske forsvaret, sa Lie til Dagsavisen.

Må ut for å tjene penger

Terje Torsteinson kan ikke bekrefte at tidligere norske forsvarsansatte drar til Irak.

— Vi hører jo rykter vi også, men problemet er at de fleste drar i all hemmelighet, sier han.

Oberstløytnanten mener det aldri skulle vært et behov for private militære selskaper.

— Det er helt forkastelig at en okkupasjonsmakt ikke sørger for sikkerheten til innbyggerne, sier han.

Birger Karlsen har takket nei til et titall oppdrag på grunn av at risikoen var for høy. Samtidig vet han at han må til et risikoområde for å få tak i de store pengene. Bare på en måned går den an å tjene hundretusener.

— Da jeg utdannet livvakter på skytebanen, følte jeg at jeg bidro til noe meningsfullt. Det er det som driver meg.

Odd Mehus