En maraton i Sahara midt under ski-VM — hva er dette for noe?

-Sahara Marathon er både en internasjonal idrettskonkurranse og en arena for å rette verdens oppmerksomhet på Saharawi-folket som lever i flyktningleirer inne i ørken. De er ofre etter en lang krig i områdene rundt Vest-Sahara. Så du kan si at dette løpet er en god sak, samtidig som det er en utfordrende konkurranse.

Hvordan kom du bort i dette?

-Snuste litt rundt på internettet etter spesielle løp og utfordringer - og fant dette. Debuterte for første gang i fjor, og i år når løpet arrangeres for niende gang, er vi fire nordmenn på startstreken.

Mange med?

-Det kommer løpere fra nær sagt hele verden - fra USA, Australia, Tyskland etc. - så det bli en bra klump med deltakere. Her er flere distanser å velge mellom - fra 5 km til full maraton (42 195 m).

Varmt og tøft?

-Gjett om! Vi flyr til Tindouf i sør/vest Algerie, og så bli deltakerne fraktet med busser innover i ørkenen - alt etter hvilket distanse som skal løpes. Vi passerer gjennom flere flyktningleirer underveis. Det blir opp mot 35 varmegrader, men heldigvis går starten tidlig om morgen. Inntektene fra arrangementet går med til å bygge ut et sportssenter for barna i flyktningleiren Dakhla.

Er du forberedt?

-Nå vet jeg jo hva jeg går til, så denne gangen har jeg trent mer spesifikt til en ørkenmaraton. Du skal både ha kondisjonen og væskebalansen i orden. Jo, jeg føler meg klar.

Har du satt deg noe mål?

-Under fem timer!

Er dette noe å anbefale andre sprekinger?

-Absolutt! Man kan velge mellom flere distanser - det behøver nødvendigvis ikke være en full maraton. Opplevelsen der i ørkenen er både eksotisk og spesiell - dessuten støtter man en god sak. Dette er noe mange ville ha glede av, men treningsgrunnlaget bør være i orden.

Rune Berentsen