SILJE VESTVIK

— En av de største utfordringene er nok å få avviklet trafikken, sier Laila Aadland, leder for publikumskomitéen i Bergen Air Show.

Rikelig med parkeringsvakter, folk fra Sivilforsvaret og trafikkpolitiet skal sørge for at publikum kommer seg frem og tilbake fra Flesland så raskt som mulig, både lørdag og søndag. Til sammen er rundt 400 frivillige i sving.

Den ordinære parkeringen på flyplassen er stengt for besøkende til flystevnet. I stedet har «Bergen air show» fått disponere 12 parkeringsplasser i nærheten, (se grafikken). Der kan man parkere for en femtilapp.

Fra disse parkeringsplassene vil det gå gratis skyttelbusser til Flesland omtrent hvert 15. minutt.

— Avkjørslene til alle parkeringsplassene er godt skiltet. Det samme gjelder busstoppene. I tillegg kommer det til å være mange representanter fra Bergen air show, kledd i gule vester, til stede, sier Aadland.

Gratisbuss fra Festplassen

Arrangørene regner med at køen er uunngåelig, men håper at det skal gå greit å få bilene raskt inn på parkeringsplassene. Motorsykkelpoliti vil dirigere trafikken og passe på at køen går fint.

Lederen for publikumskomitéen oppfordrer folk til å lytte på trafikkmeldinger på Radio1, som kommer til å sende direkte fra flystevnet.

— Vi håper også at mange vil benytte seg av gratisbussen fra Festplassen, sier Aadland. Bussen går hvert 20. minutt fra sentrum i tidsrommet 9-12, og begynner å kjøre retur fra Flesland fra klokken 15. I tillegg minner Aadland om Flybussen.

Et annet tips for å unngå køen er å komme tidlig. Dørene åpner allerede klokken 8, en time før stevnet begynner.

— Med så mange mennesker er det klart det kan bli kaotisk, men logistikken på plass og vi har gode folk med oss som har vært med å arrangere flystevner før. Dermed tror vi at den biten er på plass, sier Aadland.

Aktiviteter på bakken

Den vanlige rute- og chartertrafikken går som normalt innimellom flyoppvisningene. Aadland lover at reisende skal bli ivaretatt på beste måte. Flyplassens vanlige parkeringsplasser er reservert for dem som skal med fly. Reisende trenger heller ikke å melde fra hvor de skal, men kan kjøre rett frem til Flesland.

Stevneområdet er stort og for det meste utendørs, så husk varme klær og gode sko. Det vil bli delt ut ørepropper på stevnet, men ta med hørselsvern til ekstra følsomme ører. Når det gjelder utsikten, så er nok ikke den ene plassen bedre enn den andre.

— Det foregår oppe i luften, så ingen skal få problemer med å se hva som foregår. Flyene tar av fra rullebanen, og flyr vest for flyplassen og over rullebanen. Av sikkerhetsmessige grunner blir det ingen flyging over publikumsområdene, sier Aadland.

Mye skal gå galt værmessig for at stevnet skal bli avlyst. Tåke og svært lavt skydekke er blant det verste som kan skje.

Men mye skal foregå på bakken også. Hele SAS-hangaren er fylt med aktiviteter for barn, som hoppemadrass, borrelåsdrakt og små kjøretøy. Mange av flyene står utstilt på bakken. Også de italienske luftakrobatene fra hovedattraksjonen Frecce Tricolori vil stille ut sine fly.

Best vær på søndag

Det kan se ut til at Bergen Air Show blir ganske heldige med været.

— Foreløpig er tendensen for lørdag fortsatt pålandsvind med varierende skydekke og forbigående regn. Det blir en typisk situasjon med kjølig regnbygeluft, med blå himmel innimellom, sier meteorolog Inge Johannessen ved Storm Weather Center. Heldigvis er det gode muligheter for at det blir litt lengre pauser mellom bygene på lørdag enn det har vært ellers i uken. Skylaget ligger omtrent på høyde med Ulriken.

Men på søndag ser det ut til at bergenserne kan få en liten smak av sensommer, og få god sikt til flyakrobatikken samtidig.

— På søndag er det lov å vente seg litt bedre. Kanskje har vi griseflaks og får en dag med ganske bra vær, sier Johannessen. Et nytt kraftig lavtrykk er på vei fra Færøyene, men først kommer en kortvarig høytrykksrygg, og Bergen og Flesland får en periode med opphold, kanskje høyere skydekke og opp mot 18-20 grader.

— Striregnet kommer, det er bare spørsmål om når. Vi får krysse fingrene, for at det ikke skjer for tidlig på søndagen. Men i forhold til den generelle værsituasjonen med mange lavtrykk vi har nå, synes jeg vi bør være ganske fornøyd, sier meteorologen.

Se også side 40