— Vi har bestemt at det blir aksjoner, og vi vil sette i gang en markering når Statnett setter i gang anleggsarbeidet, sier styreleder i Bevar Hardanger, Klaus Rasmussen.

Statnett har sagt at de vil starte byggingen av kraftlinjen Sima-Samnanger på mandag. Det er den delen av linjen som går fra Samnanger over Kvamskogen og til Norheimsund som skal påbegynnes.

Denne delen har regjeringen bestemt at skal bygges i luftspenn, uavhengig av om resten skal bygges som sjøkabel eller i luftspenn.

— I løpet av noen uker vil vi ha den første aksjonen på Kvamskogen. Vi planlegger flere aksjoner og den vil bli den første i en rekke aksjoner utover høsten, sier Rasmussen.

Foreløpig kan han ikke si noe om hva slags aksjoner dette vil bli.

— Til nå har vi brukt musikk, demonstrasjoner og appeller som våpen eller oppmerksomhetsfangere. I det som kommer nå vil også sivil ulydighet bli vurdert som virkemiddel, sier Rasmussen.

Ifølge Bevar Hardanger har 4300 aksjonister meldt seg.

— Saken eskalerer nå i og med at Statnett begynner et helt grunnløst anleggsarbeid. Derfor mener vi at vi kan aksjonere med sivil ulydighet.

Det Statnett gjør nå, er helt meningsløst kraftfaglig, sier Rasmussen.

Bevar Hardanger og resten av protestbevegelsen mener Statnett og regjeringen bør vente til de fire uavhengige utvalgene har lagt frem sine rapporter. Det skjer først 1. februar.

Si din mening om Hardanger-mastene i kommentarfeltet.

KAMPKLAR: Klaus Rasmussen, styreleder i Bevar Hardanger, er klar for mer drastiske tiltak for å bevare utsikten slik den er i dag. ARKIVFOTO: Tor Sponga