• I morgen skal vi begynne! roper Angelica til klassestyrer Ståle. Det er dagen før dagen. Tusenvis av seksåringer skal sitte i klasserommet for første gang. Men det er ikke bare seksåringene som gleder seg.

— Det er mye artig som skjer i førsteklassen, og mye humor, sier klassestyrer Ståle Vabø.

Han ser frem til å få de nye førsteklassingene i klasserommet. De siste forberedelsene ble unnagjort i går, og i dag skal han og Turid Veseth Rivenes ta imot de nye førsteklassingene. Det er ikke fritt for at de har litt sommerfugler i magen. Selv om de har gjort dette mange ganger før.

— Dette er det åttende år på rad jeg skal ha førsteklassinger, så det går nok litt rutine i det. Men litt spennende er det alltid, sier Ståle.

Gledelig gjensyn

— Hei Ståle! roper en liten jente som kommer løpende sammen med fem-seks andre fra SFO.

— Hei Angelica! Går du uten sko i dag du? svarer Ståle.

— I morgen skal vi begynne, roper hun tilbake og smiler bredt.

Sammen med sin nye venninne Ann Kristin, som også skal begynne i første klasse, er hun snart borte ved rekkverket for å turne. Også Ann Kristin hilser forventningsfullt på sin lærer, Turid.

Mellom

Det er ikke en vanlig skoledag de skal inn i, de som skal gå sitt første år på skolen.

— Det første året går med til å lære hva det er å gå på skole, forteller Ståle.

En dag i uken skal de ut på tur, og en dag i uken går med til andre aktiviteter. Og på fredagene skal de ha gym. Leken dominerer det meste for førsteklassingene på Garnes skule.

— Det er veldig viktig å skape et trygt miljø i klassen, sier Turid, og setter opp navneskiltene på de små pultene.

På veggen henger et stort gråpapir klart til å dekoreres, og et stort «Velkomen» med tjukke fargekrittstreker pryder tavlen.

NYE VENNER: De har ikke kjent hverandre lenge, Angelica og Ann Kristin, men de har allerede rukket å bli venninner. Og begge liker godt å turne. I dag det skolestart og alvoret begynner. - Barna kan mer og mer når de begynner på skolen, sier førskolelærer Turid Veseth Rivenes. Og det er gjennom leken de skal lære enda mer.<br/>Foto: TOR HØVIK