— NÅR VINEN RENNER INN, renner vettet ut. Jeg har ingen respekt for den ubehersketheten alkoholen får frem, sier Mary Reklev (81).

Som tidligere eier av Oslo Private Etterforskningsbyrå sammen med sin avdøde ektemann, Gunnar Reklev, er Mary en veteran blant norske privatetterforskere.

I førti år, frem til hun var 75 år, avslørte hun utroskap blant norske kvinner og menn på oppdrag fra deres mistenksomme partnere. I januar er hun bokaktuell på Kagge Forlag.

Både Reklev og andre privatetterforskere BTMagasinet har vært i kontakt med, bekrefter at henvendelsene om å avsløre utroskap øker i julebordsesongen. Aldersmessig er klientene fra 20-årsalderen til 60. Kjønnsfordelingen betegnes som jevn, og alle yrker og samfunnslag er representert.

  • Oppdragene går ut på spaning. Normalt kommer en langt for 5000 til 10.000 kroner, sier privatetterforsker Roar Solheim (66).

NOEN VIL KANSKJE flire av en «uskyldig» julebordsflørt. Det gjør ikke detektivene. De skildrer julebordsesongen som utroskapens høyborg og trekker frem hotelljulebord med overnatting og julebord på danskebåten som verstingene. Samtlige fem privatetterforskere BTMagasinet har kontaktet, er motstandere av julebord uten følge.

— Det er jo reist mye kritikk mot julebord og umoral. Den kritikken deler jeg. Det er en uting at ikke ektefelle blir tatt med. Det gir grobunn for å gjøre lyssky ting. Alle julebord burde vært for ansatte og ektefelle, mener privatetterforsker Walter Andersen (61) som tidligere var politimann.

- Det hadde gitt færre saker for deg?

  • Ja, men da hadde folk vært spart for opprørende ting. I 90 prosent av tilfellene har klientene mine rett i sin mistanke. Ingen røyk uten ild.

Jobber partneren din plutselig og umotivert mye overtid? Øker antall reisedøgn? Minker sexlysten (overfor deg)? Stikker hun eller han seg bort for å ta telefoner på mer eller mindre bekvemme tidspunkt? Holdes mobilen skjult? Da bør varselklokken begynne å kime, hevder Knut Brende, som har etablert etterforskningsbyrået M16.

  • Julebord er en forferdelig uting. På alle julebord forekommer det en eller annen form for utroskap. Jeg har filtrert meg så langt inn at jeg har sittet på hotellrommet med den jeg skal spane på. Der har jeg sett det meste, sier Brende.

DETEKTIVENE KAN INFILTRERE et julebord klokken 22 - alt er ryddig og pent. De kan komme tilbake klokken 1.

— Da sitter folk og smånusser, går på rommene og driver med både det ene og det andre og tar helt av, forteller Brende.

Hans erfaring er at menn i større grad enn kvinner planlegger utroskap. Klassikeren er menn som spekulerer i at kvinner blir løsslupne med alkohol i blodet og skjenker dem mest mulig.

  • Men jeg må understreke at det alltid er to med. Kvinner er like ille som menn, bare på en annen måte. De kan prate om sex seg imellom verre enn noen menn. Det er forferdelig å høre på.

Infiltreringspraksisen varierer. Brende tar gjerne en dans med damen han skal spane på eller deler bord med den utro ektemannen, men unngår av etiske grunner å være lokkedue.

  • Vi skal helst ikke drikke alkohol på jobb, men iblant må vi ta en drink for at det ikke skal bli påfallende. Når folk har drukket tilstrekkelig, glemmer de at andre kan observere dem.

BRUTAL ELLER IKKE: Sannheten får de fleste som hyrer privatdetektiv til å reagere med lettelse.

— De som kontaktet meg, ville ikke leve på en livsløgn. Folk hyrer ikke privatetterforsker for å være bøllete, men fordi de vil vite sannheten. Da kan de fatte en avgjørelse fremfor å gå rundt med en mistanke, sier Mary Reklev.

- Hva lærte du av å jobbe med utroskapssaker?

  • Jeg ble ødelagt. Utslitt. Sår. Som privatetterforsker får du et følelsesliv som er litt på skeive.

Reklevs råd til dem som trekker mot nye beitemarker, er krystallklart.

  • Si ifra før utroskap inntreffer. Si: «Jeg er blitt glad i et annet menneske, og jeg klarer ikke slutte». For det kan skje oss alle.

Går vi for langt på julebord? Si din mening her.