Det viser en undersøkelse som Vinmonopolet har fått gjennomført. Nå skal langerne tas. Vinmonopolet er i gang med en storstilt aksjon for å få bukt med problemet, og politiet gir stadig flere bøter til folk som blir tatt på fersken. I fjor ble bare ett tilfelle av ulovlig langing bøtelagt i Hordaland. Hittil i år er ti personer anmeldt og bøtelagt. De fleste av dem er i aldersgruppen 18 til 22 år. Alle som blir tatt på fersken kan vente seg en bot på 4000 kroner.

Vektere passer på

Vinmonopolets kampanje varer frem til 14. juli. I denne perioden er det ved flere polutsalg, blant annet på Oasen i Fyllingsdalen, utstasjonert vektere som skal følge handelen med argusøyne og slå ned på mistenkelige tilfeller.

— Langing er et veldig stort problem for oss. Derfor har butikken alliert seg med vekterne på senteret. Vi håper på denne måten å få bukt med potensielle lovbrytere, sier Mariann Lund, nestleder ved Vinmonopolet på Oasen senter.

— Det er en god hjelp i å ha vektere å tilkalle hvis vi mistenker at kunder kjøper alkohol til mindreårige, sier Lund.

Hun sier at hun ofte observerer ungdom som åpenlyst formidler drikkevarer til mindreårige utenfor butikken.

— Dersom vi har mistanke om at foreldre kjøper drikkevarer til barna, legger vi kanskje en kampanjebrosjyre diskret oppi posen, sier Lund.

«Snille» foreldre

Også Tore Andre Kalvik, butikksjef på Vinmonopolet i Bergen, kjenner godt til problemet med langing.

— Stort sett er det eldre ungdommer som kjøper til yngre venner, sier han.

Vinmonopolet gjennomførte også i fjor en kampanje for å endre folks holdninger til kjøp av alkohol til mindreårige. Denne gangen er hovedfokus på foreldre.

— Vinflasken som moren kjøper til datteren kommer ofte i tillegg det andre hun kommer til å drikke på festen, sier Nina Hønnåshagen, ansvarlig for Vinmonopolets kampanje.

— Vi vet at ungdom som får alkohol av sine foreldre eller av andre voksne, drikker mer enn annen ungdom, sier hun.

- Stort problem

— Dette er et stort problem som få innser rekkevidden av, sier daglig leder i organisasjonen AlkoKutt, Trine Stensen Lunde.

— Den desidert største kilden til fyll blant mindreårige er voksne eller søsken som handler på polet, og som ikke innser at de dermed utsetter sine venner for ulykker, skader, risikoatferd og uønsket sexpress.

— De gjør noe som ikke bare er straffbart, men som de neppe overskuer konsekvensene av. Hvis den mindreårige kommer ut for noe i rus, vil den som fremskaffet alkoholen sitte igjen med et stort moralsk ansvar, i noen tilfeller også et juridisk ansvar, sier Stensen Lunde.

Krever strengere kontroll

Hun mener det må være absolutt nulltoleranse i forhold til denne slags handlinger, og ser positivt på at man nå prøver å skjerpe inn praksisen i butikkene og sørge for at flere blir tatt.

— Det er flott at flere nå synes å ta aldersgrensene på alvor, men det skulle tross alt bare mangle. Det er snakk om å følge vanlig norsk lov, mener Stensen Lunde.

Hun får støtte fra lokal Juvente-leder Leif Helge Molvik.

— Folk tenker at «kjøper ikke jeg, så kjøper andre». Folk flest tenker ikke over at dette er en straffbar vennetjeneste.

Molvik mener kontrollen med alkolanging må skjerpes betydelig.

— Slik det er nå, er det nesten umulig å bli tatt, sier han.

NEKTER KJØP: Vi følger med om det kan foregå langing, og hvis vi får mistanke har vi rett til å nekte kunden å kjøpe varene, sier Mariann Lund, nestleder på Vinmonopolet på Oasen.