Det har gått et drøyt år siden Os fikk egne parkeringsvakter og startet reell håndheving av parkeringsreglene i kommunen. Resultatet ble stor forvirring og frustrerte bilister.

Rådmann Knut Terje Rekve tok i begynnelsen av juni opp spørsmålet om kommunen skal ha en «mer smidig og kundevennlig håndheving av parkeringsreglene».

Den uttalelsen gjorde at haugevis av frustrerte bilister klaget på gebyrene de hadde fått for å ha parkert feil.

— Problemene startet etter at rådmannen og sentrumsforeningen sa at de ønsket seg en snillere tolkning av lovene. Det virker som om folk ikke lenger tror at parkeringsreglene gjelder. Nå har jeg om lag 80 klage-e-poster jeg må svare på, i tillegg til en rekke formelle klagesaker som må behandles grundig. Felles for mange av klagene er at de mener vi bør være lempelige og snille fordi rådmannen har sagt det han har sagt, sier hun til bt.no.

- Mange gjør feil

Tidligere var det politiets oppgave å håndheve reglene i Os, men på grunn av kapasiteten ble som oftest parkeringstrøbbelet nedprioritert.

I oktober 2011 ble parkeringsskiven innført. Bilistene kan fortsatt parkere gratis, men må skru på skiven for å vise når de har parkert. I sentrum er det lov å stå gratis i to timer, mens det lenger ute er lov å stå fra tre til åtte timer.

— Vi har nådd målet vårt som var at det skulle bli mer ledig parkering i Os sentrum, men fordi vi baserer oss på tidshjul er det mange som snur et kvarter feil på hjulet, ikke har det tilgjengelig i bilen eller ikke vet hvor de skal få tak i det. Dermed blir det en diskusjon om hvor strenge vi skal være, sier rådmann Rekve til bt.no.

- Folk må følge med

Han sier kommunen skal se på hvilke instrukser de kan gi parkeringsetaten etter ferien.

— Alle er enige om at det er blitt bedre, men vi må finne den gode balansen, sier Rekve.

Sentrumsforeningen i Os deler samme oppfatning som rådmannen. De ønsker også en såkalt smidig håndheving av reglene.

Likevel oppfordrer leder Geir Amundsen bilistene som parkerer i sentrum til å følge bedre med.— Det er et ønske fra vår side at det skal gå litt smidigere. Men når vi endrer på noe som påvirker dagliglivet blir det ikke alltid godt mottatt. Skiltene på plass, nå må bare folk bli flinkere til å lese dem og bruke parkeringsskivene, sier han til bt.no.

Amundsen mener det hadde vært hyggelig om reglene ble håndhevet noe snillere, men tror ikke det lar seg gjøre.

— Vi har fått et fantastisk system som vil falle på plass når folk begynner å bruke det. Det hadde vært kjekt om vi kunne løst dette mer smidig, men jeg tror dessverre ikke det er mulig om vi vil at folk skal respektere reglene.

Bundet av loven

Om hun blir kalt parkeringsvert eller parkeringsvakt spiller liten rolle, Thomassen sier hun uansett er nødt til å følge vegtrafikkloven og parkeringsforskriften.

— En offentlig parkeringshåndheving er offentlig. Det betyr at alle i hele Norge jobber etter den samme loven. Vi kan ikke tolke den slik vi vil, og dermed er det heller ingenting som heter en snill parkeringsvakt. Det er bilfører sin plikt å parkere etter offentlig skilting og lovverk, sier hun.

Og skulle det være noen tvil, ifølge vegtrafikkloven er man nødt til å betale gebyret man er blitt ilagt innen tre uker - selv om man klager på det. Hvis ikke vil det stige med 50 prosent.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!