Da vi tok en kikk i postjournalen til Bergen kommune i dag, fant vi nærmere 40 ferske klagebrev om brøyting. Her er noen utdrag:

En ivrig syklist fra Godvik har ikke mye pent å si om brøytingen:

«Jeg sykler hver dag året rundt fra Vestkanten til Sandsli, og brøyting av gang/sykkelsti/fortau som møtte meg i dag, kan vel i beste fall kalles latterlig,» skriver han.

Stopper bygging i Åsane

Entreprenøren Utbygging Vest hevder å ha stoppet et byggeprosjekt på grunn av problemene.

«Vi holder på med byggearbeider på Toppelia. (...) Denne vegen er ikke brøytet. Ber om at dette blir utført snarest, da byggearbeidene stopper,» skriver selskapet til kommunen.

Også andre steder i Åsane er det problemer. En beboer klager på at det ikke blir brøytet på gangveien mellom Dalaveien og Åsamyrane.

Ydmyk Fana-frue

Andre velger en mer ydmyk tone, som denne kvinnen i Fana:

«Kunne vi få sand i Stallaveien, Ulsmåg, Fana. Det har alltid stått en kasse sand der oppe, men nå er der ingen sand,» skriver hun.

Noen prøver å vise litt forståelse, selv om de er irriterte:

«Vet det er travelt, men er det mulig for den som brøyter Søråshøgda ifra busstraseen og til enden av veien ved nr. 395 å prøve å brøyte litt bredere enn ett kjørefelt. Ser problemene med parkerte biler, men i hvert fall brøyte så mye som mulig,» skriver en høflig mann.

— Må purre hvert år

Enkelte mener at de må mase og mase, til liten nytte.

«Veien opp i Bjørndalsskogen ble kommunal for mange år siden, men det virker som den etaten som har med brøyting å gjøre ikke har fått med seg dette. Hvert eneste år må det purres på brøyting,» heter det i ett av brevene til kommunen.

- Barn må ut i veien

Noen bergensere er bekymret for at snøfonnene tvinger barna ut i trafikken. For eksempel i Råtræet ved Skeie barneskole:

«Skolebarna måtte gå i kjørebanearealet i dag pga. store brøytekanter på fortauet,» skriver en kvinne.

En skole på Laksevåg videreformidler klager fra foreldrene:

«Vi har mottatt klager fra foreldre med barn her på Damsgård skole ang brøyting av fortau langs Fyllingsveien mot Melkeplassen,» heter det i henvendelsen.

Frustrert på Møhlenpris

En borger klager på slaps i Furubotn på Eidsvågneset, mens en annen mener at brøytingen på Møhlenpris er under enhver kritikk:

«Vi finner dette frustrerende og uholdbart,» skriver lederen for Møhlenpris velforening.

En gjenganger er klager på løs og sleip snø etter salting.

«Jeg er ikke fornøyd med brøytingen i Kr. Jansonsvei. (...) Det er dype spor i veien og mye løs «mel-snø» flere steder, skriver en av beboerne.

God jul og lykke til!

Noen klagere mener at brøytemannskapene slurver.

«Jeg bor i Ytre Morvik og går tur i Morvikveien/Hesthugveien. Når det gjelder brøyting på fortau langs denne veien må jeg bare si at den har vært ekstremt dårlig denne julen. Det kan se ut som om det er brøytet, men sjåføren må ha hatt skjæret 10 cm over bakken,» skriver en irritert mann, som likevel ønsker kommunen en god jul.

Denne beboeren tok ingen sjanser, og krevde garantier på forhånd:

«Ifølge helgens værmeldinger forventes det et kraftig snøfall i Bergen, og det ser ut til at vi får en hvit jul. (...) Jeg ber om en bekreftelse på at det i år blir brøytet helt inn til enden av denne delen av Hylkjebakken,» skriver en kvinne før hun ønsker kommunen lykke til.

Forbauset

Enkelte klagere er forbannet, andre er skuffet. Denne mannen fra Fana er bare overrasket.

«Er beboer i Nedre Skjoldveg og ser til min store forbauselse at det ikke har vært brøytet der etter det store snøfallet,» skriver han.

Indre Steinsvik er heller ikke brøytet, ifølge en beboer:

«Håper dere tar det opp med rette vedkommende,» skriver han.

De mest desperate ber nærmest på sine knær om brøyting.

«Og vær snill og send en brøytebil,» skriver en mann fra Harald Skjoldsvei på Nordås i Fana.

Debuterer

En godt voksen mann fra Ulsmågåsen i Fana gjør endelig sin debut:

«Jeg skal nå gjøre noe jeg aldri har gjort før... Klage,» heter det i meldingen hans.

Flere andre beboere i samme gate har sendt klager.

Begeret har for lengst rent over for denne 74 år gamle funksjonshemmede kvinnen:

«Nå forlanger jeg at dere gjør det fremkommelig her i Furubotn. Vennligst strø med sand idet salt virker mot sin hensikt! (...) Vennligst HJELP!» skriver hun, og sammenfatter dermed budskapet i mange av de fortvilte brevene.

Hva synes du om brøytingen i Bergen denne vinteren? Si din mening i feltet under!