Sol når det er meldt regn, og regn når det er meldt sol. Det er lett for å sende en sint tanke mot værmelderne når du står klissvåt i sommerkjolen.

Enkelte går ett skritt lenger. Meteorologene har fått mange telefoner fra værsyke nordmenn i sommer.

— Det hender rett som det er at vi får en telefon fra en som ikke er fornøyd med værmeldingen, sier Ken Ove Holm, meteorologassistent ved Storm Geo.

Østlendingene klager mest

Værmelderne ved Storm og Yr får høre det fra irriterte nordmenn når regnet kommer uten at det var meldt på forhånd.

- Det er to grunner til at folk klager. Forventningene til sommerværet, og den bygeaktiviteten med lokale regnbyger vi har hatt denne sommeren, sier Stig-Arild Fagerli, meteorolog ved Storm Geo.

-  Folk forventer sol om sommeren, og det gjør at de blir irritert når det går lang tid uten sol, sier han

Meteorologen kan fortelle at det helt klart er østlendingene som klager mest.

- Det kommer ikke så mange klager fra Vestlandet, det virker som vestlendingene er mer vant til skiftende vær, sier Fagerli.

Melder ulikt vær

«Hvorfor er det bilde av en sol på internettsiden deres, når jeg kan se regnet utenfor vinduet mitt?» Dette er en typisk kommentar meteorologene må svare på.

- Da prøver vi å forklare at været er skiftende. Vi forteller at lokale byger kan forekomme, og at det ikke er lett å forutsi akkurat når de kommer til å slå inn, sier Fagerli.

Meteorologen får ofte spørsmål om hvorfor Yr.no og Storm.no melder forskjellig vær.

- Da må vi begynne å forklare om metrologiske formler og matematikk. De forskjellige selskapene bruker jo forskjellige formler og modeller for å beregne været.

Fagerli sier at han godt kan forstå at folk blir irritert når de har lagt planer, og været ikke blir slik de hadde trodd.

- Men vi gjør så godt vi kan, sier han.

Kommer uansett

En som ikke er fornøyd med værmelderne, er Oddvar Brakestad, direktør ved Hardangervidda Natursenter i Eidfjord. Han mener været har vært mye bedre enn meteorologene har meldt, og at de dårlige prognosene kan ha hatt innvirkning på besøkstallene.

- Hvis østlendingene skal ta seg en tur til Vestlandet, ser de jo ofte på værmeldingen. Er det meldt sammenhengende regn i mange dager, bestemmer de seg kanskje for ikke å dra, sier Brakestad.

Han presiserer likevel at årets besøkstall ikke har vært noe spesielt dårligere enn tidligere. I Røldal ser de at besøkstallene går opp når solen titter frem.

- Det kommer helt klart mer folk når det er sol, sier Anne Alden, leder ved Hordatun Hotell.

Misforstår symboler

Også Yr.no får tidvis inn telefoner fra misfornøyde nordmenn. Meteorologikonsulent i Yr, Stian Gundersen, forteller at det er spesielt tjenesten time-til-time folk klager på.

- De tar symbolene veldig bokstavelig, sier han.

Han mener noe av klagingen har bakgrunn i at folk ikke forstår symbolbruken, og henviser dem til sider der symbolene blir forklart.

- Så er det jo også slik at den værtypen vi har hatt i sommer har ført med seg mange lokale byger, og da kan det plutselig bli regn, sier han.

For neste uke har derimot meteorologene en gladmelding.

- Det bygger seg opp et høytrykk mot helgen, sier stats-meteorolog Helene Erlandsen.

Men finværet setter ikke inn før onsdag. I dag blir det skyet og regn med sterk vind langs kysten. I morgen skal det bli litt lettere, men fremdeles skyet. Og - så det ikke kommer nye telefoner til meteorologene - det er fare for lokale regnbyger.