Dyrevernsorganisasjonen NOAH og Norsk Huskattforening har nå sendt en klage på smittevernoverlegen i Bergen til helsebyråd Trude Drevland (H).

Ville skyte duene

– Søbstad har gjennom en rekke medieutspill skapt frykt i befolkningen for duer og andre byfugler, og til dels også for katter, uten at det er faglig grunnlag for dette, sier NOAH-leder Siri Martinsen til BT.

Spesielt provosert ble dyreelskerne da Øystein Søbstad foreslo å skyte byduene i et forsøk på å forebygge fugleinfluensa.

– Når jeg ser på disse taksjabbene av noen duer, tenker jeg at det ikke hadde gjort noe at det var noen færre av dem, sa smittevernoverlegen til BA.

Den uttalelsen falt ikke i god jord hos dyrevernerne. Det gjorde heller ikke Søbstads advarsel mot å mate byfugler eller å la katter og hunder komme i kontakt med fugler.

– Svært alvorlig

– NOAH ser det som svært alvorlig at en smittevernoverlege bruker sin posisjon til å skape fordommer mot dyr, ved å formidle informasjon som ikke har rot i fakta. Vi kan ikke se at han har belegg for å foreslå massenedskyting av den arten som sies å være minst mottakelig for å få fugleinfluensa, sier Siri Martinsen.