Bla i bilder over

«Nå ligger giftlokket tungt over Bergen på grunn av skipstrafikken i og til/fra Bergen. Tar dere et bilde fra Askøybroen vil bildet tydelig vise at eksosen fra skipene stiger litt opp før eksosen legger seg som et lokk over Bergen. Trist å se på en ellers flott dag», skriver en leser til BT.

— I god dialog

«Jeg syklet nettopp utover mot Laksevåg, og det var ille å se all den blå røyken over byen. Antar det skyldes cruisebåt(er)», skriver en annen.

Hos Vervarslinga på Vestlandet får BT opplyst at det nesten er vindstille. Dermed blir røyken liggende i ro.

— Men det blir mer bevegelse i luften utover dagen, sier Tone Christin Thaule, vakthavende meteorolog.

— Vi har fem skip på besøk i dag. Det blir mest eksos når de legger til kai og når de går. Det er ikke til å unngå, sier Helen Hovland, markedsansvarlig for cruise ved Bergen og Omland Havnevesen.

Hun understreker at havnevesenet er i god dialog med rederiene om problemet, og skipene bruker ikke mer motorkraft en høyst nødvendig.

To av fem cruiseskip i Bergen tirsdag. Her på Dokken.
PER LINDBERG

Også supplyskip

— Forstår du at folk reagerer?

— Jeg kan jo forstå at folk reagerer hvis de ser røyk over Bergen og at dette skyldes cruisegjestene våre. Men jeg vil understreke at vi i dag har 8000 besøkende på de fem skipene. Hvis alle de skulle komme med buss, hadde det nok også blitt eksos, sannsynligvis mye mer enn det skipene legger igjen, sier Hovland.

I tillegg til cruiseskipene, ligger det mange andre båter på havnen, blant annet flere supplyskip.

— Det er ni supplyskip inne, opplyser Hovland.

- Ikke mange klager

- Får dere mange klager fra folk i Bergen på cruisetrafikken?

— Svært få sett i lys av den store trafikken. Jeg har inntrykk av at flertallet setter pris på turistene som kommer. De legger jo forhåpentlig igjen en del penger. Og mange synes skipene er et flott innslag i bybildet, svarer Hovland.

Bergen kommune måler luften både ved rådhuset og på Danmarks plass. Tirsdag var det moderat helserisiko på Danmarks plass som følge av forurensing, mens det var liten risiko ved rådhuset.

Diskuter saken under: