— Rotter? De er jo nesten tamme.

— Om sommeren auler det med rotter.

— Du skulle vært her om sommeren. Da stinker det her.

Ingen tvil blant sjåførene i kantinebrakken på Nygårdstangen: Maten er god, fasilitetene kunne vært noen hakk bedre.

— Her er mørkt, shabby og utrivelig, sier hovedverneombud for Tide-sjåførene, Per O. Bessesen.

— Her er det 50 sjåfører innom i timen. Vi kan ikke ha det slik.

Lang liste, mange brev

Så ille er det, mener Bessesen, at han har sendt brev til sine sjefer i Tide og listet opp en lang rekke forhold som må forbedres.

Nedslitt kantine, knuste lysarmaturer, knust toalettsete, en soppbefengt dusj som ble stengt og aldri kom tilbake og generelt vedlikehold er blant punktene på den lange listen.

I tillegg klages det på overvann på området, hull i bakken som ofte påfører bussene skader og selvsagt de omtalte rottene.

Lignende brev er sendt en rekke ganger tidligere. Lite har skjedd.

— Det kommer av og til noen og gjør noen kosmetiske greier. Det vi trenger er forbedringer av mer varig karakter, sier Bessesen. Dusjen som forsvant

Det er ikke bare rutebussjåfører som benytter seg av kantinebrakken på Nygårdstangen. Også førerne av turbusser og trailersjåfører tråkker inn for en kopp kaffe eller et måltid.

David Vathle kjører langtransport og har benyttet seg av anlegget i rundt ti år. Tidligere var det vaskemaskin, tørketrommel og ikke minst dusj tilgjengelig. Særlig muligheten for en dusj er savnet. Den forsvant da det kom sopp i veggene.

— Nå må jeg vente med dusjen til Esso-stasjonen på Skei i retning Jølster, sier Vathle og smiler.

— Maten er like god som før. Ellers har det meste blitt gradvis dårligere.

Også sjefene i Tide er mer enn bare misfornøyd med det deres ansatte tilbys. I et brev til fylkeskommunens transportselskap, Skyss, omtales forholdene på Nygårdstangen som «uakseptable». I brevet ber de om at tiltak iverksettes for å få ting på stell.

Inviterer til kaffe

Skyss skal overta ansvaret når alle avtaler om overdragelse er signert, men det er de ennå ikke, forteller Elisabeth Akerø hos Skyss.

— Derfor har vi vært avventende. Men vi tar likevel ansvar nå. Vi kommer til å pusse opp innvendig, sier Akerø og lover at arbeidet skal starte allerede i dag.

— Det skal bli så fint, rent og pent og du skal bli invitert på kaffe der når det er ferdig.

Rotteplagen har de allerede tatt tak i.

SKAL FIKSES: Det er ikke bare ruten som er knust i kantinebrakken på Nygårdstangen. Hovedverneombud Per O. Bessesen kan presentere en lang liste med feil og mangler. Nå skal Skyss gi brakken et løft.
Eirik Brekke