Forbrukerrådet sitter nå med seks liknende historier mot bruktselgeren, og advarer andre mot å gå i samme felle. Helene Bustad Johannessen og Kjartan Arnesen Eie har ingen enestående historie. Forbrukerrådet i Bergen behandler til nå seks nærmest identiske saker mot selgeren, Holmedals Stubbemøbler, på Danmarks plass.

— Dette er ganske spesielt. I tillegg får vi ikke svar på noen av våre henvendelser til butikkinnehaver Jørgen Holmedal, sier Anne Råheim, leder i Forbrukerrådet i Hordaland.

BT har også prøvd å få tak i butikkinnehaveren på de syv mobilnumrene han er registrert med, uten å lykkes.

Truet ut av butikken

Helene og Kjartan flyttet fra Stavanger til Bergen i august. De hadde ikke penger til å kjøpe en ny vaskemaskin, og betalte 850 kroner for den brukte maskinen hos Holmedals Stubbemøbler.

— Den så helt bra ut, men fungerte ikke da vi satte i kontakten, forteller Helene.

Holmedal lovte å se på maskinen neste dag, men det skjedde ikke. Samboerparet måtte purre utallige ganger før han til slutt kom.

— Det virket som om han ikke hadde peiling på vaskemaskiner. Han hamret og slo, og sa at han ville komme igjen neste dag, forteller Kjartan.

Paret ble ikke sjokkert da han uteble også denne dagen.

— Jeg ringte, men han la på da jeg presenterte meg, sier Kjartan.

Til slutt gikk Kjartan ned i butikken, men fikk da beskjed om at han hadde ingenting der å gjøre.

— Han var aggressiv og truet meg ut av butikken, forteller Kjartan.

Få klager på brukt

— Vi begynte å få inn henvendelser på denne saken tidlig i høst. Nå ønsker vi å få gjort dette kjent slik at ikke flere opplever det samme, forteller Råheim i Forbrukerrådet.

Kjøpsloven gjelder uansett om man kjøper nytt eller brukt. Det skal opplyses om feil og mangler som selger vet om, eller burde visst om. Hvis produktet ikke virker tilfredsstillende har selger mulighet til å reparere. Hvis dette ikke skjer har kjøper rett til å heve kjøpet.

— Det har ikke vært mulig å få til i noen av de sakene vi behandler. Enda vanskeligere er det jo nå, når vi ikke kommer i kontakt med selgeren.

Hun forteller at det svært sjelden kommer inn klager på brukte hvitevarer.

— Å kjøpe brukt har store miljømessige fordeler, men forutsetningen er jo at produktet virker, sier Råheim.

Det unge samboerparet har nå handlet en annen vaskemaskin i en bruktbutikk i Nygårdsgaten.

— Den fungerer helt greit. Det verste er at en bruktforhandler skal ødelegge for alle de andre, sier Helene.

VASKEMASKIN I HAGEN<b>: </b>Kjartan Arnesen Eie og kjæresten Helene Bustad Johannessen har den ubrukelig vaskemaskinen i hagen som bevismateriale. De har gitt opp å få tak i selgeren Jørgen Holmedal.<p/>Foto: KNUT STRAND