Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og miljøbyråd Tom Knudsen bød på bergensk festmeny med skillingsboller og sprudlende mineralvann da de i går presenterte forprosjektet for «nye» Festplassen — en av byrådets politiske hjertesaker.

— Det har aldri vært meningen at Festplassen skulle bli en permanent parkeringsplass, forsikret Strøm-Erichsen, men er litt usikker på når bilene inntok plassen.

— For førti år siden, sier de som husker sånt. Med pekestokken i hånd kunne byrådssjefen vise hvilken praktfull festplass, og hverdagsplass, bergenserne vil få til rådighet, når bilene forvises fra plassen en eller annen gang i løpet av 2004.

Parallelt med at Klostergarasjen står ferdig og kan ta sin del av parkeringstrøkket i sentrum.

Klar til 2005-jubileet

— Er vi heldig kan vi feire søttende mai på en ferdig opprustet festplass allerede i 2004, håper Strøm-Erichsen.

Det både hun og Tom Knudsen er sikre på, er at Festplassen må stå klar til 1905-jubileet i 2005.

Da skal bergenserne feire nasjonens selvstendighet på et dekke av heilnorsk granitt, med fargerik fontenelek i Smålungeren, en stilfullt designet kafé i glass, uteservering rundt Christian Michelsen og med trappetribune med innlagt lys rundt plassen. Og ny og spennende terrengforskjell fra vann til vei.

Og null biler.

— I dag bryter parkeringsplassen opp den flotte strukturen i hele Byparken. Vi ønsker oss mer flyt, for å fremheve det vakre og det estetiske i aksen fra Den Nationale Scene til Biblioteket, sier Strøm-Erichsen.

— Og det skal være rom for både fleksibilitet og et flerbruk av arrangementer, understreker Tom Knudsen.

Fra ungdommelig street basket og sandvolleyball til kunstnerisk forlengelse utendørs av naboskapets mange gallerier og samlinger. Kanskje også teatre.

— Bare fantasien setter begrensninger for bruken av plassen, mener miljøbyråden.

Ikke tivoli og sirkus

Både Strøm-Erichsen og Knudsen understreker at vi snakker om et forprosjekt, og at det kan bli snakk om justeringer i det snart 15 år gamle vinnerutkastet fra Arkitektgruppen Cubus.

Men ingen av dem klarer likevel å skjule sin begeistring over at Bergen nå skal få den Festplassen byen har savnet siden bilene inntok den tidlig på 1960-tallet.

Riktignok uten tivoli og sirkus i fremtiden, men med skøytebane, fra tidlig på vinteren til langt ut på våren.

— Helt sikkert? spør Bysiden.

— Niognitti prosent sikkert, svarer Strøm-Erichsen.

— Nei, 99,9 mener Tom Knudsen og får nikk fra Anne-Grete.

Så her er det bare å slipe snabelskøytene.

Tre millioner kroner vil det mobile isanlegget koste, inkludert kompressor gravd ned under Christian Michelsen og med gjenbruksvarme til rådhuset.

Koster 25 millioner

Ifølge budsjettet vil den nye Festplassen koste 25 millioner kroner.

— Toogtyve av disse millionene er allerede sikret i et fond, øremerket dette prosjektet, beroliger Strøm-Erichsen.

Utgiftene blir altså ikke belastet byens allerede høvlete budsjetter.

— Denne opprustningen av Festplassen gjør vi med god samvittighet. Vel trenger bergenserne mat, men de trenger også noe som kan gi dem matlyst - og livsglede, og det vil denne plassen ganske sikkert gi dem, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nærmest feststemt.