Hvor vokste du opp?

— I Jonsvollsgaten, i nummer fire. I etasjen over Kortevaremagasinet og vis-à-vis butikken som reklamerte med «Familie etter planlegging». Som guttunge satt jeg i stuevinduet og så mannfolkene luske rundt butikken. Når de trodde ingen så dem, smatt de inn etter varene.

Hvor ville du helst bodd? - Har aldri tenkt på det. Vil gjerne bo på Kristianborg, der jeg har bodd siden jeg var seks. Skulle jeg valgt et annet sted måtte det bli der røttene er, på Nordnes, der bestefar og bestemor bodde.

Hvor går søndagsturen? - Søndagen er den eneste dagen i uken som er min, bare min. Den vanligste søndagsturen går derfor mellom sengen og badet.

Favoritt-utested? - Wesselstuen er fremdeles varmestuen. Før ble det ofte Ludvig Bar, men nå er det så mange hotte steder. Det hotteste er Logen Bar, i et hus jeg har jobbet mye, og der kulturen sitter i veggene.

Hvor handler du klær? - Der jeg er når jeg trenger dem. Den siste genseren kjøpte jeg hos Hennes & Mauritz, til nittiåtte kroner. Kjøper gjerne klær når jeg er på turné.

De beste skillingsbollene? - Skillingsboller har jeg aldri vært spesielt glad i, men jeg savner de gode brødkakene. I dag selges de jo i plast. Tror det var Brun som hadde de beste.

Ditt sterkeste skoleminne? - Husker en gang på Minde skole at Arvid'n og Tore'n og jeg måtte sitte igjen for noe vi ikke hadde gjort. Det var mitt første møte med urettferdighet - og en skjellsettende opplevelse.

Din bergenske favorittrett? - Avkokt torsk. Blir mer og mer glad i det. Med gulrøtter og eggesmør, selvfølgelig.

Hvor er du medlem? - Bergen Teaterforening. Og Noregs Mållag, Naturvernforbundet fra starten og Amcar-klubben. Da skulle vi ha fått med det meste.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Tussete» er et bra ord, det bruker jeg ofte. Å «få ræven i gir» er også viktig.

Mest stolt over i Bergen? - Alt det spennende som har skjedd i det kulturelle Bergen, med alle artistene som har slått til. Musikere og skuespillere. Veldig bra og gledelig. En drøm som er gått i oppfyllelse, på en måte.

Hva ville du vist en turist? - Ville begynt med Bryggen og Hanseatisk Museum, for å forklare hvorfor vi er blitt som vi er blitt. Deretter Holbergs ikke-eksisterende hjem, for å vise hvordan vi steller oss med sånt. Men også Den Nationale Scene, som i sin art nouveau-stil er et eksempel på hva vi bergensere kan få til når vi bare vil.

Minst stolt over i Bergen? - At Rådhuset ble klistret opp i det vakre Manufakturhuset. Det er ille. Gjest Baardsen, som satt på celle der da det var tukthus, ville sikkert protestert, han også.

Hva mangler i Bergen? - Skulle gjerne sett at vi hadde et felles møtested for etablerte og ikke-etablerte kulturarbeidere. For musikere, skuespillere, forfattere. - og gjerne kritikere. Et sted der det dunket og gikk. Et slags Club7 på sitt beste.

Det mest romantiske stedet? - Nordnespynten. For eksempel på karusellen som en gang var der, mens solen gikk ned over Askøy. Det var der min mor og far traff hverandre.

Ditt første kyss? - I seks-syvårsalderen. Mens vi bygget på Langemarken satt jeg en dag sammen med en jevnaldrende jente på verandakanten og dinglet med beina. Plutselig var det ingen voksne i nærheten, og vi bare kjøsset. Så hørte jeg min mor rope «Helge, kom inn til middag».

Favoritt-bergenser? - Kan selvfølgelig nevne favorittene som er daue, som Holberg, Ole Bull og Nordahl Grieg. Pålene. Alle fikk trøbbel i Bergen. Men jeg velger Jakob Skarstein. Til tross for at han er født i Ålesund. Samlingen av bergensviser er en bragd.

Gått i buekorps? - Det nærmeste jeg kom var rævedilter i Nordnæs Bataillon. Innimellom lurer jeg på hva de på gjør om vinteren. Sosial innsats, håper jeg.

Når var du på Stadion sist? - I forfjor, tror jeg. Brann tapte. Har ikke klart å mobilisere entusiasme de siste årene, men er spent på hva Mjelden får til i år.

Det flotteste byfjellet? - Det flotteste er jo Ulriken, men favorittfjellet er Løvstakken. Fjellet jeg har brukt fra barndommen av og som jeg kjenner som min egen bukselomme. Går stadig turer der, og terper tekst.

En god dag i Bergen? - Gå på bar. Teste nye utesteder. Snakke med folk. Danse. Avslutte litt segen på nattklubb.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg kommandert politikere og maktmennesker ut på by'n, for å få litt folkelig bakkekontakt. Etterpå ville jeg invitert dem til et møte for å diskutere hva som kan gjøres for å utvikle Bergen som kulturby. Og bedt dem om å få ræven i gir.

BARNDOM: Her, rett over Kortevaremagasinet i Jonsvollsgaten 4, bodde Helge Jordal til han var seks år.<br/> FOTO: JAN M. LILLEBØ<p/