Og det er fisk og kylling som vinner. Miljøgifter i laks og frykten for fugleinfluensa er åpenbart helt ute av hodene våre.

Undersøkelser som Marketingsbyrået ACNielsen har foretatt, viser at kjøttdeigsalget i uke 9, uken etter at E. coli-bakterien ble oppdaget, sank med hele 44 prosent i forhold til salget samme uke i fjor. Det opplyser marketingdirektør Knut Gartland til Bergens Tidende.

De siste fem årene har nordmenn hvert år kjøpt om lag 22.000 tonn kjøttdeig for 1,53 milliarder kroner.

Rammer alle leverandører

Informasjonssjef Vidar Ullerød i Coop Norge sier til Bergens Tidende at man ser klare utslag i alle butikkene, og det er ikke bare Gilde-produkter folk ser ut til å skygge unna. Også kjøttdeig og farseprodukter fra andre leverandører som Fatland, Skjeggerød og Nordfjord Kjøtt har hatt en nedgang i salget, om enn kanskje ikke like mye.

— Det ser ut til at skepsisen rammer kjøttdeigprodukter generelt, ikke bare Gilde, som er utpekt som den mest sannsynlige smittekilden, sier Ullerød, som ikke tror trenden vil snu før man har funnet og identifisert opphavet til smitten.

Spent på ny «svarteliste»

Akkurat nå venter Coop og andre dagligvareforretninger i spenning på at Mattilsynet i løpet av uken skal offentliggjøre en ny svarteliste over matvarer som inneholder kjøttdeig fra Gildes produksjonsanlegg. Mattilsynet er fortsatt skråsikre på at det er kjøttdeig fra Gilde som er den aktuelle smittekilden. Også råvarene til kjøttdeigen fra Lidl, hvor det er mistanke om E.coli, skal stamme fra Gildes produksjonsanlegg.

— Vi merker at dette er et stort samtaletema blant kundene våre. Og det er naturlig, selv om den kjøttdeigen som finnes i hyllene i dag, skal være garantert fri for bakterier, sier Ullerød.

Merkbar økning

— Men mat skal jo folk ha, og når vi selger mindre av et produkt, selger vi gjerne mer av andre ting. Fiskeprodukter i alle fasonger har hatt en merkbar økning den siste uken, det samme har kylling. For øvrig er økningen spredt over et stort spekter av matvarer, men det er desidert fisk og kylling som hittil er de største vinnerne, sier Ullerød.

Svar i dag

I dag venter Mattilsynet å få endelig svar fra Nasjonalt folkehelseinstitutt på om det var E.coli-bakterier i kjøttdeig hos Lidl. Lidl meldte mandag om mistanke om bakterier i en 400 grams pakning med Gullgryten kjøttdeig. Varene er produsert av Vestfold kjøttvare og merket med produktnummer 327. Råvarene kommer fra Gilde Fosen. Lidl har nå tømt diskene sine for denne kjøttdeigen. Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Gilde arbeider fortsatt med prøvetaking og dokumentering for å få dette bekreftet. Rådet fra Folkehelseinstituttet og mattilsynet er enkelt: er du usikker på kjøttdeigen du har liggende i fryseren, la den ligge inntil videre. Husk at all kjøttdeig skal gjennomstekes helt ved tilbereding.

Travelt for fiskeselgere

Frykten for E.coli-bakterier i kjøttdeig har gitt Sea Bell i Bergen travlere dager. I løpet av få uker har salget av ferdigpakket fersk fisk til dagligvarebutikkene på Vestlandet økt med 60 prosent.

— Veldig positivt, sier daglig leder Helge Lyssand i Sea Bell som salgsutviklingen. Han er ikke i tvil om at fiskeselgerne tjener på kjøttdeigens dalende popularitet.

Sea Bell har spesialisert seg på å pakke fersk fisk i skåler dekket med plastfolie. Kylling- og kjøttprodusentene har tilbudt varene sine på dette viset med suksess i mange år. Nå er fiskerinæringen i ferd med å følge etter.

I forrige uke leverte Lyssand 1600 kilo ferdigpakket fisk til Coop/Obs stormarked på Lagunen. Før E.coli-mistanken mot kjøttdeig dukket opp, var den normale ukeleveransen bare 1000 kilo.

IKKE REDD: Aina Ledal kjøpte flere pakker kjøttdeig av svinekjøtt på Lagunen i går. - Jeg har et avslappet forhold til dette her. Hvis du bare passer på å steke kjøttdeigen godt, er den uansett helt trygg. Og så er det jo lettvint og grei middagsmat, sier hun. FOTO: ØRJAN DEISZ