— Det er under at ikke mennesker ble drept med denne kjøringen. Rus på det stoffet vi mistenker ham for å være ruset på, tilsier en handlemåte av en helt annen verden. En har ikke grenser, sa operasjonsleder Oddvar Nordfonn til bt.no etter at 21-åringen var pågrepet for villmannskjøring i sentrum 1. juledag.

— Flørter med døden

I avhør innrømmet 21-åringen at han hadde drukket to korker med GHB etter at han hadde fått en desiliter av stoffet av en kompis. Det fikk 21-åringen som belønning for at han kjørte kameraten hjem fra sentrum. Politiet konstaterer at mannen inntok en stor mengde GHB.

— All erfaring tilsier at GHB er et av de farligste partydop vi kjenner. Å bruke dette stoffet er å flørte med døden, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

2009 er blitt året da utbredelsen av stoffet har skutt i været i Bergen. Også på landsbasis har mengden GHB-beslag økt betydelig. Første halvår i år ble det beslaglagt 33 liter, mot 8,4 liter i første halvår i 2008.

Både politi og ambulansepersonell i Bergen har i løpet av året meldt om at bruken av stoffet har fått alvorlige konsekvenser i forbindelse.

-I 2008 hadde vi 50 registrerte hendelser knyttet til GHB i politiets vaktjournaler. Frem til oktober i år hadde vi 131 registrerte hendelser, sier Christoffersen.

Billig og lett å kjøpe

Også helsepersonell har sett en negativ trend.

— Vi har sett en faretruende utvikling. Forekomsten av GHB-overdoser er tredoblet fra januar i år til oktober, fortalte Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved AMK-sentralen på Haukeland Universitetssykehus til BT tidligere i år.

Ved årets slutt sier Brattebø at utviklingen har stagnert noe, men at bruken av GHB likevel har økt kraftig om en ser 2009 under ett.

— Vi har hatt rundt 25-30 overdoser i måneden de tre siste månedene, mens vi fryktet at det kunne bli rundt 50. I fjor lå vi på rundt ti, sier Brattebø.

I den nyeste rapporten fra Bergensklinikkene hvor rustrendene i Bergen analyseres, ser man også at bruken av GHB brer om seg.

I den ferskeste rapporten fra november heter det at GHB/GBL i økende grad er tilgjengelig, og at det er relativt billig å kjøpe.

Det mest vanlige er at stoffet brukes samtidig med alkohol, for å få en sterkere rus. GHB kan være farlig å innta fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet. Kombinasjonsbruk gjør at det blir enda vanskeligere å beregne dosen.

Unge misbrukere

— Det spesielle med GHB-misbrukerne er at de ikke er de tradisjonelle rusmisbrukerne. Dette er unge mennesker som ikke engang ser på seg selv om rusmisbrukere, sier Brattebø.

Han sier at det som gjør GHB ekstra farlig er at det verken lukter eller smaker noe.

-Det gjør at det ikke blir noe man må tvinge ned for å få rus. Stoffet er også helt uforutsigbart. En dose kan få en person til å klatre i taket som en apekatt, mens en annen kan havne i koma, sier ambulansesjefen.

Han råder foreldre til å være på vakt og følge med på hva som skjer på festene hvor barna deres går.

— Det interessante spørsmålet er jo hva som gjør at noen ungdommer takker nei til en kork med GHB på fest, mens andre takker ja. Et spørsmål er jo om dette kan ha noe med holdninger hjemmefra å gjøre, sier AMK-sjefen.