En 30-årig kvinne meldte kortet stjålet. En uke senere var kortet fremdeles ikke blitt sperret.

Mastercardet ble meldt stjålet forrige lørdag. Likevel ble kortet hyppig brukt i en rekke taxier. Ungdommene har fartet rundt for flere tusen kroner, og signert med falske underskrifter. Men ved 08.30-tiden søndag var det slutt. Da ble de pågrepet av politiet i Rogagaten på Danmarksplass.

Smellkyss

Det hele startet natt til søndag, forrige helg. Kortholderen, en 30-årig kvinne, plukker med seg tre haikende ungdommer som skal til Loddefjord.

— De virket hyggelige. Men jeg ble helt satt ut da en av guttene ga med et stort smellkyss, forteller kvinnen til Bergens Tidende.

I all forfjamselsen som oppstod, nappet en av ungdommene til seg vesken og stakk av. Vesken inneholdt Visa-kort, Mastercard og 10.000 kroner i kontanter.

— Jeg meldte alle kortene mine stjålet dagen etter, og trodde ikke det var mulig å belaste dem, sier kvinnen.

Hun fikk nærmest sjokk da hun åpnet posten fredag. Der lå det brev fra DnB som viste 13 uttak på kontoen, til tross for at kortet var blitt sperret. Samtlige uttak var gjort hos Bergen taxi. Regningen var så langt på 3.389 kroner.

— Jeg fikk meg en skikkelig overraskelse. Men så tenkte jeg at de ikke kan være spesielt smarte som tar taxi med et sperret kort, sier den 30-årige kvinnen.

Slo alarm

Ungdommene fortsatte å kjøre taxi, helt til taxisjåfør Tor Mjøs ante ugler i mosen. Det var lørdag morgen klokken 06.00.

— Jeg la merke til at signaturen ikke stemte. Da ante jeg at noe var galt, sier Mjøs, som fikk varslet både politi og kortholder. I går anmeldte han forholdet til politiet.

— Slike kortsvindler er ofte vanskelige. Jeg fikk ingen melding om at kortet var blitt sperret, og kunne derfor ikke dra det inn, sier Mjøs.

Han sier at bruk av stjålne kort i taxier er meget utbredt.

— Det er et stort problem for tiden. Dersom kortet ikke har bilde, så er eneste måte å avsløre svindelen å sjekke signaturen grundig, sier Mjøs, som ber folk om forståelse når taxisjåførene tar seg en ekstra kikk på kortet.

— Vi har helt klare rutiner på dette, og vi må skjerpe oss mot denne type kortsvindel, mener Mjøs.

To personer siktet

I går morges var fortsatt de taxikåte ungdommene på frifot. I mellomtiden var samtlige taxisjåfører i Bergen taxi blitt varslet, og den siste turen til Rogagaten ble skjebnesvanger.

— Ungdommene forsøkte å stikke av, og det oppstod et basketak i bilen da taxisjåføren forsøkte å beslaglegge kortet, opplyser lensmannsbetjent Geir Hatland ved Laksevåg lensmannskontor.

En 18 år gammel jente og en 20-årig gutt er siktet i saken. De to andre har status som vitner.

De siktede satt i går til avhør hos politiet, men ble løslatt senere på dagen.

Den unge jenten skal ha erkjent bruken av Mastercardet. Den 20-årige gutten er i tillegg til kortsvindelen, siktet for legemsfornærmelse mot taxisjåføren.

Visa-kortet er også blitt belastet, men dette er foreløpig ikke kommet til rette.

fakta/godt kortvett

  • Ha alltid nummeret til sperretjenesten med deg.
  • Skriv aldri ned pin-koden.
  • sjekk at ingen kikker når du taster koden.
  • Ikke legg kortet fra deg i baren.
  • Unngå å gi fra deg kortet på restaurant og i butikker.
  • Sperr kortet med en gang det er stjålet.
  • Følg med på kontoutskriftene

Kilde: Forbrukerrådet, Visa Norge

VARSLET KORTEIER: Taxisjåfør Tor Mjøs skjønte at noe var galt da ungdommene ville betale med det stjålne Mastercardet. Han varslet korteier, og saken ble rullet opp av politiet.
FOTO: KNUT STRAND